Новини
Події

Перейменовані вулицю та провулок урочисто відкрили у Хмельницькому (ВІДЕО)

Масштабна зміна топонімів у Хмельницькому відбулася наприкінці квітня – тоді одним рішенням міські депутати підтримали перейменування майже пів сотні вулиць та провулків у місті. Здебільшого, по-новому назвали їх на честь українських героїв та видатних осіб різних часів. Декілька вулиць після перейменування мають узагальнені назви. Зокрема, з’явилися у Хмельницькому вулиця та провулок Героїв-прикордонників. Їх урочисто, за участі представників міської влади, керівництва, персоналу та курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України, а також місцевих мешканців, відкрили сьогодні, 22 червня, приурочивши подію до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни.

На відміну від багатьох хмельничан, які подекуди агресивно сприймають перейменування своїх вулиць, мешканці колишньої Некрасова, а тепер – Героїв-прикордонників новій назві радіють.

Колись вулиця називалася Ляндебурського, а потім перейменували на Некрасова. А тепер, слава Богу, буде Героїв-прикордонників, – каже 79-річна хмельничанка Євгенія, яка все життя прожила на цій вулиці і стала свідком уже двох перейменувань.

Перейменовані на Героїв-прикордонників вулиця та провулок розташовані у центральній частині Хмельницького, неподалік залізничного вокзалу. Відтак, провулок спочатку називався Вокзальним, а вулиця у 1930-х була названа іменем одного з місцевих діячів громадянської війни – Ляндебурського. Перейменували на честь російського письменника Миколи Некрасова вулицю у 1946 році, провулок – у 1964-му.

Над тим, аби змінити назву вулиці, місцеві мешканці замислювалися давно. Війна це бажання посилила стократно. Тож перейменування хмельничани зустріли з позитивними емоціями, а дехто – навіть зі сльозами.

Нові імена вулиця та провулок отримали, зважаючи на те, що неподалік розташовується єдиний в Україні вищий навчальний заклад, де навчаються майбутні прикордонники. Тому, за словами представників влади, новий топонім виник практично одразу.

Від початку російської агресії звання “Героя України” отримала тисяча прикордонників. Шість із них – випускники НАДПСУ – були нагороджені державними відзнаками за мужність та героїзм посмертно.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook