Новини
Бізнес

Споживання м’яса на Хмельниччині зростає, хліба – зменшується

Щомісяця середньостатистична подільська родина витрачає половину своїх грошей на харчування. Ця пропорція стала впродовж принаймні останнього десятиліття. Якщо, до прикладу, в 2011-му на продукти та безалкогольні напої припадало 50,6% доходу сім’ї, то в 2021-му ця цифра практично не зазнала змін -51,1%.

Так, витрачати половину грошей на їжу – забагато: в розвинених країнах частка коштів, спрямованих на харчування, значно менша. Але в області спостерігається й позитивна динаміка: харчуватися подоляни стали значно якісніше.

До прикладу, десять років тому пересічна подільська родина в місяць споживала 3,8 кілограма м’яса та м’ясопродуктів, а торік – вже 5,1. Зростання в раціоні м’ясних виробів, зрозуміло, свідчить і про покращення добробуту. Але, що, мабуть, не менш важливо, й про зміну якості харчування.

Зростання споживання білків можна побачити не тільки на прикладі м’яса, а й молока та молочних продуктів. У 2011-му сім’я з Хмельниччини в середньому купувала 16,9 кілограма молокопродуктів у місяць, а минулоріч ця цифра зросла 19,8 кілограма.

На цьому тлі подоляни зменшили споживання «поганих» вуглеводів, наростивши вживання «хороших». Скажімо, родина з’їдала хліба та хлібних продуктів десятиліття тому 9,3 кілограма на місяць, а торік – 8,8. Натомість споживання фруктів, ягід, горіхів, винограду зросло з 2,7 кілограма до 3,7.

До речі, за ці роки поменшало в області ласунів, які полюбляють солоденьке. У 2011-му подільська сім’я щомісяця купувала 2,9 кілограма цукру, а минулоріч – 2,5 кілограма, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook