Новини
Інфраструктура

У Хмельницькому готуються запровадити правила користування електричним транспортом

У Хмельницькому затвердили та винесли на обговорення Порядок використання електричних транспортних засобів. Водіям електросамокатів та гіроскутерів пропонують пересуватись правим боком проїжджої частини або ж велодоріжками. Також в документі зазначені обмеження щодо швидкості їзди і віку водіїв. Ознайомитись із Порядком та внести власні пропозиції можна на сайті міської ради.

За останні два роки кількість самокатів та гіроскутерів у Хмельницькому зросла в рази. Такий транспорт у перевантаженому автомобілями місті – набагато зручніший, кажуть хмельничани, які з автівок пересідають на двоколісні.

Втім, є у Хмельницькому і ті, хто проти, зокрема, самокатів. Одна з головних претензій – перевищення швидкості «водіями». Крім того, самокатчики часто не звертають уваги на перехожих. Історій, коли люди на самокатах врізаються у перехожих або змушують їх робити мало не акробатичні трюки, щоб уникнути зіткнення, у соцмережах – чимало.

Летять на великій швидкості – з дитиною йдеш, вони ледь не збивають тебе з дітьми, – чи не найголовніша претензія хмельничан до тих, хто їздить містом на самокатах.

Чимало таких скарг лунає, зокрема, від мешканців мікрорайону Озерна. Там на новій доріжці навколо озера і пішоходам іноді важко розминутися, а якщо на повній швидкості між пішоходами «літають» самокати, то все, що залишається тим, хто йде пішки, – хіба що відстрибувати у траву, аби не травмуватися. При цьому, як зазначають хмельничани, самокатчики не зважають ні на дітей, ні на вагітних.

Аби електросамокати та гіроскутери були безпечними як для водіїв, так і для пішоходів, у міській раді розробили та винесли на обговорення порядок їх використання.

Ми проаналізували навіть дорожньо-транспортні пригоди, які відбувалися  за участі електросамокатів, і зрозуміли, що якщо законодавець поки що не врегулював ці питання, ми повинні врегулювати це на місцевому рівні, – прокоментував заступник Хмельницького міського голови Микола Ваврищук.

Та додав: водії електроасмокатів та велосипедів, крім прав, повинні мати також обов’язки.

У документі, складеному у міській раді, водії електротранспорту фактично прирівнюються до велосипедистів. Тому повинні рухатися велодоріжками або ж правим боком проїжджої частини. Пересуватися тротуарами та пішохідними доріжками планують дозволити лише громадянам віком від 10 до 16 років.

Йдеться в документі також про обмеження швидкості: дорослим  – до 20 кілометрів за годину, дітям до 16 років – до 5 кілометрів за годину.

Крім цього, у документі є й низка інших, дрібніших вимог та правил. Ознайомитися із документом та внести пропозиції можна на сайті міської ради. Після обговорення порядок затвердять на засіданні виконавчого комітету, а потім – на сесії міської ради. І лише після цього нововведення запрацюють.

За дотриманням нових правил слідкуватиме муніципальна дружина, поліція та інспектори з благоустрою – в тій частині, яка стосується паркування транспортних засобів, використання на зелених зонах.

Головне завдання цього Порядку – щоб люди зрозуміли ці правила. Тут ми більше звертаємося до свідомості людей, що є правила і їх треба виконувати, – наголосив Микола Ваврищук.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook