Новини
Офіційно

Інформацію про “масований ракетний обстріл України” прокоментував начальник Хмельницької ОВА

Коротке повідомлення про обстріл України майже пів сотнею ракет, яке активно почали поширювати у соцмережах кілька днів тому під час повітряної тривоги, спричинило певну паніку серед населення. Досить швидко його у тих же соцмережах спростували, проте мільйони нервових клітин в особливо вразливих осіб було спалено. Спростував та прокоментував інформаційний вкид також начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Нагадаємо, інформація про “масований ракетний обстріл по всій Україні” з’явилася у соцмережах 16 липня, приблизно за 20 хвилин після того, як повітряна тривога пролунала на території західних областей. Одним з перших інформацію поширив міський голова Івано-Франківська (згодом ця інформація була видалена), далі її підхопили та почали ретранслювати інші телеграм-канали. Разом з тим, з’явилася інформація про “пуск 48 ракет з Астрахані” та “розрахунковий час підльоту” до пів десятка міст України.

Проте досить швидко інформацію у тих же соцмережах спростували, а очільнику Франківська приписали “бажання хайпанути”.

За офіційними повідомленнями, того дня по території України було запущено 6 ракет, 4 з яких збили сили ППО. Проте на фоні обстрілу Вінниці, який стався за два дні до цього, інформаційний вкид зробив свою справу – спричинив паніку. Крім того, в одній з громад Хмельниччини того дня також попередили про загрозу ракетних обстрілів протягом найближчих двох діб, що лише підлило масла у вогонь.

Відреагував на фейк про “масований обстріл” також начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій, назвавши поширену інформацію черговою ІПСО (інформаційно-психологічна операція) від путіністів. Та пояснив, кому і для чого це потрібно:

Мотив рашистів зрозумілий. Потрібно продемонструвати хоч якісь «перемоги». Залишається одне – посіяти паніку серед українців та деморалізувати нас.

Разом з тим, Сергій Гамалій вкотре нагадав про необхідність дотримуватися правил та норм безпеки, перебувати в укриттях під час тривог та не підігрувати інформаційній грі проти України.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook