Новини
Суспільство

Рестораторам Хмельниччини радять переобладнати місця для куріння на спортивні зони та клумби

Після вступу в дію додаткових правил щодо забезпечення бездимного середовища, запроваджених відповідним Законом України, влада Хмельниччини активно взялася захищати права тих, хто не курить, від тих, хто може зіпсувати їм настрій та здоров’я. Низку рекомендацій з цього приводу опублікували на сторінках у соцмережах Хмельницької обласної військової адміністрації.

З середини липня частина мешканців Хмельницького, як і всієї області та України, втратили можливість відпочивати у закладах громадського харчування так, як звикли. В обласному центрі вже давно практично не залишилося кафе-барів-ресторанів, де б дозволяли курити в приміщенні. Можливо, десь на околицях, подалі від пильного ока правоохоронців, такі місця й залишилися, проте у центрі таких знайти було зась. Взимку курці традиційно реалізують своє бажання “подиміти” на вулиці, а от у теплу пору року єдиним місцем, де вони могли це зробити, не відволікаючись від їжі та напоїв, були літні майданчики. Тепер і цієї можливості у них немає. З літників зникли попільнички, а відвідувачам закладів пропонують покурити “десь там, за межами” та попереджають про штрафи, які платити у випадку, якщо піймають, доведеться і порушнику, і закладу. А для закладів вони чималі. І хоч прямо ніде не йдеться про заборону курити на літніх майданчиків, та ресторатори, принаймні в обласному центрі, воліють перестрахуватися.

Нагадаємо, у Хмельницькому, до прикладу, курити, складається враження, не можна ніде. Хіба що вдома. Оскільки перелік місць, де діє заборона на куріння, з кожним роком лише збільшується. Однак, дбаючи про права тих, хто не курить, можновладці геть випускають з виду права тих, хто має таку звичку. Як реалізувати своє право на відпочинок хмельничанину-курцеві, до прикладу, у парку Чекмана, який має площу в 140 гектарів, в якому курити заборонено, а місць для куріння, звісно, не передбачено? Хіба що відпочивати десь біля входу, щоб мати можливість за потреби вийти за межі та покурити там де це нібито дозволено. І відпочинок для законослухняних громадян перетвориться на таку собі біганину між парком і не-парком.

Звісно, нормальна людина ніколи не буде курити, до прикладу, на дитячому майданчику, або в безпосередній близькості до інших людей, а відійде подалі, так, щоб нікому не заважати. Проте з новими правилами куди відходити і де шукати те “місце для куріння” незрозуміло. Адже табличок, що забороняють курити, у містах можна побачити десятки, якщо не сотні, а от табличок, що курити дозволяють, тепер вже, напевно, жодної.

Щодо закладів ресторанного господарства, то їм тепер загрожують чималі штрафи не лише за гостей, які курять, а й за розміщення попільничок. Таке повідомлення опублікували днями на сторінках у соцмережах Хмельницької ОВА.

Разом з тим надали низку рекомендацій щодо того, “як потурбуватися про здоров’я працівників та відвідувачів закладів”. Та порадили, що робити з раніше відведеними місцями для куріння. До прикладу, радять там обладнати квітники або спортивні зони. Якщо врахувати, що, хоч і не обладнані для куріння, але дозволені місця у таких закладах були виключно на літніх майданчиках, цікаво, скільки додаткових “спортивних клумб” з’явиться, скажімо, у Хмельницькому на вулиці Проскурівській, де таких літників – близько десятка, а то й більше. Бо саме таке враження складається з оприлюднених рекомендацій.

Також в ОВА поширили поради тим, кого обкурюють несвідомі громадяни. Та наголосили:

Норми бездимного законодавства спрямовані на захист здоров’я українців — як некурців, так і курців. Здорове майбутнє, відбудова та розвиток України можливі, якщо її жителі будуть піклуватися про своє та здоров’я людей поруч.

НАГАДУЄМО:

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook