Новини
Бізнес

Експорт меду з Хмельниччини зріс удвічі

Експорт товарів з Поділля у першому півріччі становив 336,4 мільйона доларів, що на 17,3% менше, ніж за січень-червень минулого року. Імпорт знизився на 8,7% до 261,3 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 75,1 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,29 (у торішньому січні-червні 1,42).

Майже половину експорту Хмельниччини – 41,4% від загального обсягу – становили продукти рослинного походження. Їх вивезено на 140 мільйонів. Щоправда, це майже на третину менше, ніж за перше півріччя торік. Агресія та перекриття портів даються взнаки. Так, експорт зернових культур становив 120,7 мільйона, що на 34,5% менше, ніж торік за відповідний період.

Щоправда, маємо 1 стрімке зростання за окремими групами товарів. Так, алкогольні і безалкогольні напої та оцет ми експортували на 15 мільйонів, що в 25 разів більше, ніж у торішньому січні-червні. Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 1,9 мільйона, що в понад тисячу разів більше (для допитливих – 121608,5% у порівнянні з першим півріччям торік).

Зростання в товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед становило 89,1%. Продукції експортовано на 17,2 мільйона. Причому меду ми поставили іноземним партнерам удвічі більше, ніж минулоріч.

На жаль, під час війни статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті не оприлюднюються (до речі, взагалі вся статінформація в нинішній скрутний час обмежена), тому проаналізувати, хто купив наш солодкий продукт, не можна.

Значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 36,7 мільйона, що на 3,1% менше, ніж торік. Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, експорт меблів також незначно знизився – на 4,7% до 20,4 мільйона.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook