Новини
Хмельниччина туристична

Палац Санґушків: зруйнована велич Хмельниччини

Палац Сангушків в місті Ізяслав на Шепетівщині міг би стати одним з найпотужніших туристичних магнітів Хмельниччини. Проте його реставрація потребує шалених коштів. А те, що залишилося від палацу, викликає жах у туристів. Минулого року нардепи Хмельниччини намагалися дати старт відновленню палацу. Проте війна поки що перекреслила і ці плани. А без належної підтримки палац продовжує руйнуватися.

Можливо, меценат, який спробує врятувати палацово-замковий комплекс, таки з’явиться вчасно. А поки що нагадаємо вам історію палацу, розташованого у місті на півночі Хмельниччини, в історичному центрі Заславщини – волинських земель, що були вотчиною князів Заславських.

Палац Сангушків, розташований на мисі при впадінні річки Понора в річку Горинь, зводився протягом XVI-XVIII століть. У 1637 році замок складався з мурованої в’їзної брами та палацу. Довкола розташовувалася бастіонна система земляних валів і веж.

У 1745 році з’явився новий архітектурний комплекс з основним об’єктом – зведеним у 1754-1770 роках палацом. Ініціаторка побудови нового палацу – вдова князя Барбара Санґушкова. Одна з легенд, пов’язаних із княгинею – історія про скарби. Нібито існувало повір’я: якщо знайдуть вхід у скарбницю, палац і все місто згорить вщент.

Після 1840 року вже ніхто з власників постійно не мешкав у палаці. Лише інколи там влаштовували концерти та театральні вистави. На початку 1870-х років князь Роман Даміан Санґушко був змушений продати свою резиденцію російській владі. Наприкінці XIX століття палац переобладнали під казарму та облаштували помешкання для офіцерів російського війська.

Під час другої світової війни палац Санґушків не зазнав руйнувань. Ще у 1970-х роках споруда була під охороною. Згодом караул скасували. Влада дозволила зняти дах. Після цього історична будівля під впливом погодних умов почала занепадати особливо інтенсивно.

За останні пів століття близько половини стін зруйнувалися. Передостанній обвал стався у листопаді 2018 року. Тоді розсипалася секція стіни на другому поверсі північного корпусу. У червні 2020 року зруйнувалося ще 50 квадратних метрів палацу.

Більше про палац Сангушків читайте в матеріалі на сайті Хмельниччина туристична.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook