Новини
Суспільство

Понад сотня малюків-переселенців народилися у Хмельницькому під час війни

Жительки Хмельниччини та майбутні мами з інших регіонів України, які тимчасово проживають в нашій області, як і весь персонал перинатального центру, під час повітряної тривоги спускаються в укриття. Тож, за ці пів року пологи доводилося приймати і в сховищах. Від кінця лютого лише в обласному перинатальному центрі народилося понад 700 малюків, загалом же в області з’явилися на світ майже 4500 немовлят.

За пів року активної фази війни у хмельницькому обласному перинатальному центрі на світ з’явилося 739 малюків. 115 з них – діти-переселенці. Однак наразі вагітних українок з центральних та східних регіонів у Хмельницькій області поменшало.

Багато повернулися додому, особливо ті, хто приїхав з Київської та Одеської областей. У нас залишаються переміщені особи з Харківської та Миколаївської областей. Значно збільшилася кількість жінок, в яких чоловіки захищають нашу батьківщину в ЗСУ, – коментує керівниця Хмельницького обласного перинатального центру Лариса Притуляк.

Часто в обласному пологовому будинку перебувають жінки, перебіг вагітності яких потребує більшої уваги. Однак, попри воєнний стан, кількість передчасних пологів не зросла та залишається на рівні 8 відсотків. Натомість збільшується кількість пологів зі знеболенням.

Стан хронічного стресу, в якому сьогодні перебувають всі вагітні, і всі українці, накладає свій відбиток. Жінки більш тривожні. Тому ми стараємося під час пологів звертати більше уваги на психологічну підтримку, – каже Лариса Притуляк.

Поки триває війна, безпечним не можна назвати жоден населений пункт в Україні. Тож щоразу, коли лунає сигнал повітряної тривоги, усі працівники, пацієнти та породіллі медзакладу спускаються до укриття. Там облаштували операційну палату, де вже народилося двоє малюків.

Щодо імен, які обираються для своїх малюків батьки, то з суто українських переважають для хлопчиків – Андрій, Богдан, Віктор, Олександр, для дівчаток – Анастасія, Олена та Тетяна.

Чимало батьків же, обираючи імена, хочуть виділитися і дати дитині ім’я, не таке, як в усіх. Зокрема, серед новонароджених хлопчиків на Хмельниччині є Батир, Вільям, Добромир, Зорян, Натан. Що ж до дівчаток, то це Ая, Есмі, Ліана, Місі та Тея.

Також під час активної фази війни у словнику українців з’явилося чимало нових слів, які також батьки використовували, як імена для малюків.

Це період, ще коли почала використовуватися зброя “Джавеліна”, тоді були дівчатка з такими іменами. Але це був такий короткий “спалах” на один місяць, на той час вони були досить популярні, зараз вони вже трішки відійшли, – зазначає в.о. начальника Центрально-Західного міжрегіонального управління Мінюсту (м. Хмельницький) Олена Яковюк.

Загалом від 24 лютого на Хмельниччині народилося 4450 дітей. Це, кажуть у профільному відомстві, на 55 малюків менше, ніж у цей же період минулого року. Що ж до статі, то переважають хлопчики.

Читайте також: Невидимий фронт: вагітність і пологи під час війни

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook