Новини
Освіта

Студентів у вишах Хмельниччини поменшало на третину за останні роки

На Поділлі залишилися лише одинадцять закладів вищої освіти. Між тим, ще три роки тому вузів було в півтора раза більше – вісімнадцять.

Зменшення кількості вишів, зрозуміло, «скорочує» студентську лаву. Якщо в 2015/16 навчальному році студіювало 33,4 тисячі молодих людей, в 2018/19-му – 31,4 тисячі, то в 2021/22 році – лише 22,3 тисячі. Як бачимо, скорочення становило приблизно третину.

Зменшення чисельності студентів, звичайно, пов’язане зі скороченням населення як Хмельниччини, так і України в цілому. Проте, не забуваймо, що, прагнучи до Європи, все більше наших молодих співвітчизників рушає за знаннями до Польщі, Чехії тощо.

Хлопці та дівчатка однаково прагнуть знань у вишах Хмельниччини: частка студенток становить 51,7%, студентів – 48,3%. Ця пропорція приблизно співпадає із розподілом населення за статтю.

Окрім українців, у вишах краю навчаються й іноземці. До прикладу, у 2021/22 навчальному році знань на наших теренах набували 84 молоді людини з інших країн світу.

Приблизно три чверті студентів – 18,6 тисячі осіб – обрали денну форму навчання; решта – заочну та дистанційну. Причому на дистанційній формі навчалися торік лише 263 людини.

Майже половина студентів навчається за рахунок бюджету, решта – на контрактній основі.

Педагогічний склад у вузах області доволі солідний: мають науковий ступінь майже дві тисячі викладачів. Так, в області працюють 363 доктора наук, 9 докторів філософії та 1443 кандидата наук. Вчене звання професора отримали 255 подільських викладачів, доцента – 1099 науковців.

Добірку із даними про виші та студентів краю підготували до Дня знань у Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Читайте також: Мешканцям Хмельниччини розказали, що має бути у “тривожному рюкзаку” школяра

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook