Новини
Культура

Виставку про знищення української еліти презентували у Шепетівці (ФОТО)

У виставковій залі Музею пропаганди в Шепетівці експонується фотодокументальна виставка «Розстріляна еліта: Биківнянський вимір». Стенди висвітлюють трагедію знищення української військової, наукової та мистецької еліти 30-х років XX ст.

Інформаційні банери виставки розповідають про розвиток української культури та науки 1930-х років та їхні втрати під час більшовицького правління. З матеріалів виставки відвідувачі дізнаються про ключову роль українських інтелектуалів у збереженні національної ідентичності в часи соціокультурних змін та прагнення більшовицької влади остаточно утвердитись в Україні, ліквідувавши її провідну верству шляхом репресій або заміни на більш лояльних діячів із відповідною «правильною» біографією.

Матеріали архівно-кримінальних справ репресованих, унікальні фото з архівів та маловідомі документи дадуть уявлення про життєвий шлях, творчі доробки, обставини арештів і розстрілів представників творчих та інтелектуальних кіл тогочасного українського суспільства, які були знищені у в’язницях НКВС у Києві та поховані на території таємної спецділянки у Биківнянському лісі.

Відвідувачі зможуть ознайомитись із долями художників – Миколи Івасюка, Володимира Гагенмейстера, Василя Седляра; акторів і режисерів — Януарія Бортника, Сергія Каргальського; композитора й диригента Василя Верховинця; науковців – Івана Миронівського, Олександра Пучківського, Гната Ручка; археолога Трохима Теслі; етнографів і музейних працівниць — Ніни Заглади, Лідії Шульгіної; письменників – Юрія Вухналя, Михайля Семенка, Мирослави Сопілки; військових – Лазаря Устименка, Антона Борисенка.

В рамках виставкового проєкту планується проведення циклу онлайн-лекцій «Биківня – територія пам’яті».

Ознайомитися з виставкою запрошують протягом вересня щодня з 09:00 до 17:00.

Ціна квитків: 40 грн – для дорослих, 20 грн – для дітей.

Детальніше – в матеріалі Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook