Новини
Освіта

Школи Хмельницького переходять на «шестиденку»

Рішення навчатися у суботу одна за одною приймають школи в Хмельницькому. Зазвичай навчальний рік триває 175 днів, проте зважаючи на російський терор та можливість ракетних обстрілів, програму й час навчання можна змінювати. Освітяни вирішили ефективно використати осінній теплий період і подовжити, за потребою, зимові канікули. Кожен заклад має право це визначати сам.

Перейти на «шестиденку» вирішили вже у третині хмельницьких шкіл. Деякі учні зможуть пройти програму першого семестру за три місяці осені та перший місяць зими. Не всі діти у захваті від нововведення. Школярі кажуть: після навчального тижня у вихідний хочеться відпочити, бо програма – важкувата. Крім того, є гуртки та позашкільні заняття, а з додатковим навчальним днем часу на це буде не вистачати.

Навчатися у суботу вирішили, аби у разі надзвичайних ситуацій – диверсій чи ракетних ударів – школярі встигли освоїти програму, а не сідали за парти в холодних чи темних приміщеннях.

Цей шостий день навчання у суботу можна організувати з використанням дистанційних технологій, коли батьки вдома, і діти вдома. І батьки можуть подивитися, як їхню дитину навчають дистанційно, – прокоментував заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак.

У міській раді також зазначають: якщо у школяра в цей день є інші заняття – в гуртках, секціях чи сімейні плани – то батьки можуть зробити вибір, адже навчання у суботу не стане примусовим. Батьки ж кажуть: діти будуть вчитися так, як вимагатиме ситуація.  

Аби не перевантажувати учнів та не наражати на додаткові небезпеки в зимовий період, в одній зі шкіл Хмельницького, до прикладу, запровадили особливий формат суботніх уроків. Він буде більш творчим та менше навантаженим, ніж у звичайні дні. Вже зараз у цій школі вчителі синхронно проводять уроки для тих, хто за партами, і тих, хто вдома.

Змішана форма навчання для півтори тисячі учнів цієї школи стала звичною, тож на педраді тут одними з перших прийняли рішення про шестиденку і розпочали її.

Ми запропонували цей варіант для інших територіальних громад. Зрозуміло, їм приймати рішення, але я думаю, що буде розуміння і в такому варіанті будуть навчатися наші діти, – коментує заступник начальника Хмельницької ОВА Володимир Юр’єв.

З огляду на перспективи досить складного опалювального сезону та розуміння того, що поки ситуація досить невизначена, кожна школа розробляє свій графік навчального процесу. На Хмельниччині уже понад 67% закладів середньої освіти працюють офлайн, а до жовтня їх має бути 75%.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook