Новини
Бізнес

Експорт зернових з Хмельниччини зменшився майже на третину

Товарний експорт з Поділля у січні — липні становив 381 мільйон доларів, що на п’ятнадцять відсотків менше, ніж за сім місяців минулого року. Імпорт знизився на 0,1% до 335,3 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 45,6 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,14 (у торішньому січні — липні 1,34).

Статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті під час російської агресії, на жаль, не оприлюднюються, тому можемо проаналізувати лише товарну структуру поставок бізнесом Хмельниччини.

Майже половину експорту Поділля становили продукти рослинного походження – 41,7% від загального обсягу: вивезено товарів на 158,5 мільйона, що на 24% менше, ніж у минулорічному відповідному періоді. Падіння експорту рослинництва майже на чверть призвело, як вище можна побачити, до суттєвого зменшення частки цієї категорії в загальному експорті. Зазвичай рослинництво становить приблизно половину від товарного вивозу з Поділля.

Збройна агресія Росії дається взнаки. Не зважаючи на розблокування портів, через які здійснюється вивезення зерна, падіння в цій царині доволі суттєве Якщо торік у січні-липні фіксувалося зростання експорту зернових культур, то цьогоріч маємо значне падіння – на 28,9%. Всього зерна вивезено на 132,9 мільйона або 34,9% від загального експорту товарів краю.

Суттєвою статтею подільських товарів, що закуповували за кордоном, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Їх продано на 41,5 мільйона, що на 8,7% менше, ніж у торішньому січні-липні; частка від загального обсягу становила10,9%.

Значно зросла в експорті частка товарів з групи алкогольні і безалкогольні напої та оцет: вона сягнула 4,1% або 15,5 мільйона. Зростання порівняно із січнем-липнем минулого року – майже в двадцять разів.

Зовнішньоторговельні операції цьогоріч проводились із партнерами зі 111 країнами світу, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook