Новини
Екологія

Шляховики Хмельниччини нагадали про заборону вирубки дерев у лісосмугах

В очікуванні зими заготівля дров для власників приватних домогосподарствах Хмельниччини – одне з найважливіших питань. Хто має кошти – купує дрова у заготівників, хто не має – шукає альтернативні способи запастися паливом на зиму. В одному зі старостатів Хмельницького району мешканцям порадили збирати сухостій на узбіччях доріг. Проте, схоже, є й ті, хто вважає, що дровами можна запастися і в незаконний спосіб, а саме – вирубуючи дерева у лісосмугах.

Чому цього не варто робити, роз’яснили у Службі автомобільних доріг у Хмельницькій області.

В силу ст. 9 Закону України «Про автомобільні дороги», зелені насадження в межах смуги відведення автомобільних доріг є їх складовими. Згідно з положеннями ст. 48 того ж закону, не допускається проводити рубки дерев у снігозахисних лісосмугах та у межах смуги відведення автомобільної дороги, які не пов’язані із забезпеченням безпеки дорожнього руху відповідно до вимог нормативно-правових актів та виконанням робіт з розширення доріг. Захист зелених насаджень здійснюється згідно із природоохоронним законодавством.

Статтею 105 Лісового кодексу України передбачено, що порушення лісового законодавства тягне за собою дисциплінарну, адміністративно, цивільно правову або кримінальну відповідальність відповідно до закону. Відповідно до положень ч. 1 ст. 246 Кримінального кодексу України, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насаджень, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, — карається штрафом від 1000 до 1500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Служба автомобільних доріг у Хмельницькій області, як балансоутримувач автомобільних доріг загального користування державного значення у Хмельницькій області, вживає необхідні заходи для запобігання зростання кількості випадків незаконної вирубки дерев в смузі відведення автодоріг та звертається із проханням до населення та органів місцевого самоврядування про негайне повідомлення балансоутримувача про виявлені факти нелегальної вирубки дерев у придорожних смугах відведення автомобільних доріг за телефоном єдиного контакт-центру Укравтодору: +380674006080

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook