Новини
Суспільство

Які дрова вибрати для опалення взимку розповіли лісівники Хмельниччини

Про зиму, яка буде важкою в умовах війни, не говорив в останні місяці лише лінивий. Мешканці Хмельниччини активно переймаються тим, як зігріватимуться у холодну пору року. У містян, які залежать від централізованого опалення, вибір невеликий, якщо не сказати – обмежений: купувати теплий одяг та ковдри або обігрівачі (з ризиком “завалити” електромережу надмірним навантаженням, що хмельничани вже випробували на собі). У тих, хто має власні джерела обігріву – грубки, печі, каміни тощо – теж є вибір: збирати сухостій, купувати вугілля або дрова. А якщо дрова – то які?

Лісівники Хмельниччини розповідають: ефективність обігрівання будинку багато в чому залежить від правильно обраних дров. Деревина різних порід має свої особливості. Тому одні види дерев підходять для будівництва, тоді як інші – для опалення оселі.

Якщо у вашому будинку стоїть пічка, то для неї підходять практично всі дрова. Оптимальними вважаються дрова тривалого горіння.

Граб, дуб, ясен, клен – ідеальні варіанти для опалення. Вони довго розгоряються та довго горять, перетворюючись на вугілля, яке підтримує грубку в підігрітому стані ще певний час.

Вільха має хороше тепловіддавання, але швидко згорає.

Береза дає гарне тепло, вона має ще й дезінфікувальні властивості. В березі міститься дьоготь, який допомагає дровам швидко зайнятися полум’ям і добре горіти тривалий час.

Осика допомагає очищувати димохідну трубу від сажі. Однак, такі дрова не дають хорошого тепловіддавання. Тому для опалення будинку їх майже не використовують. Хоча можна купити осику для того, щоб швидше розпалювати деревину зі щільною структурою.

Також для розпалювання використовують хвойну деревину. Горять ці дрова досить добре, але дають багато диму. Також вони мають великий вміст смолистих речовин.

Дрова для грубки повинні бути добре просушеними. Як перевірити, чи дрова добре просушилися? Запам’ятайте один простий старий спосіб: якщо ви чуєте дзвінкий звук, коли одне поліно вдаряється об інше, отже, таку деревину вже можна використовувати для опалення,роз’яснюють лісівники.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook