Новини
Освіта

Різниця в 10 разів: у Славутському ліцеї за однаковий пансіон встановили різну плату

Претензії до керівництва навчального закладу висувати марно – воно лише виконує букву закону. Ним визначено, що батьки тепер мають покривати частину витрат на утримання дітей у закладах освіти з пансіоном. За задумом влади, ті, хто більше заробляє, мають і сплачувати більше, ті ж, які мають дохід нижчий, і платити мусять менше. Здавалося б, логічно. Проте батьки учнів вбачають у цьому соціальну несправедливість. Та думають тепер, чи залишати дітей в ліцеї, чи ні.

Обласний ліцей з поглибленим вивченням певних предметів працює у Славуті майже 30 років. Успіхами своїх випускників тут пишаються недарма. Лише цього року мають 9 результатів у 200 балів з підсумкового мультитесту. Та поточний навчальний рік змусив багатьох батьків вагатися щодо продовження навчання дітей.

Минулого року у листопаді Кабмін затвердив розпорядок проживання учнів у пансіонах. Там йшлося і про оплату.

Ми звернулися до обласної ради, і депутати Хмельницької обласної ради прийняли рішення, що до кінця навчального року  діти могли проживати й утримуватися повністю без жодних оплат, попри те, що уже діяв цей порядок. Коли ми зараз попередньо почали обраховувати послугу проживання в пансіоні, суми дуже різняться. Від, припустимо, 300 гривень до 3000 гривень на місяць, – пояснює директорка Славутського ліцею II-III ступенів Хмельницької обласної ради Галина Саприкіна.

Соціальна несправедливість – разюча. Тож батьки, розуміючи складність ситуації, почали звертатися до керівників різних рівнів. Зокрема, й до народної депутатки з округу.

До нас надійшло понад десяток звернень. Батьки стривожені, батьки у відчаї, адже, з їхніх слів, їх лише у вересні попередили про те, що буде здійснюватися оплата за проживання в гуртожитку. І ця плата не фіксована, а, як говорять батьки, з них вимагають 20% сукупного доходу сім’ї на одну особу. Чому саме зараз вирішили застосовувати, в час війни, в час, коли люди і так максимально витягують, щоб допомагати ЗСУ, і можливості у всіх обмежені? Чи є напрацьована Хмельницькою обласною радою якась стратегія, чи хоча б гранична сума, яку батьки будуть сплачувати за проживання в гуртожитку? – коментує помічниця-консультантка народної депутатки Олени Копанчук Ольга Філіппова.

Поки народна обраниця чекає відповіді з Хмельницької обласної ради та Хмельницької військової адміністрації, у профільному департаменті пояснюють ситуацію, посилаючись виключно на урядовий документ.

Порядок обрахування цього сукупного сімейного доходу і потім поділ на одного члена родини також визначається спеціальною постановою Кабінету Міністрів, яка взагалі розрахована на розрахунок для соціальних послуг. І дійсно це виходить різна плата за перебування. Плата встановлюється один раз на рік і доводиться до батьків. А вони приймають рішення про перебування чи не перебування дітей в пансіоні, – коментує директорка Департаменту освіти, науки, молоді та спорту  ХОВА Дарія Басюк.

З минулого року замість тоді існуючого поняття «інтернат» увійшло в обіг нове – пансіон. А це не лише ліжкомісце. До прикладу, у Славутському ліцеї учні проживають у дво- та тримісних кімнатах. За їхнім здоров’ям пильнують дві медсестри та лікар. Забезпечені діти і п’ятиразовим харчуванням.

Є порядок оплати у 2002-му. А вже те, що заклад повинен обов’язково перевести своїх ліцеїстів на пансіон – це постанова 2021 року. Обласний бюджет реально не може утримувати таку кількість ліцеїстів на повному державному утриманні в пансіоні – тобто і проживання, і харчування, і медичне обслуговування. Якщо я не помиляюсь, це понад 100 тисяч на кожного ліцеїста. Відповідно, за це повинні платити батьки, – зазначає Дарія Басюк.

Очільниця департаменту за посадовими вимогами намагається зробити так, аби відповідно до букви закону працювали всі заклади. В тому числі – ліцейні. На Хмельниччині діє три таких, в них навчається приблизно по 400 учнів.

Та, окрім фінансових питань, є ще одне, що турбує і батьків, і вчителів. Це, власне, саме поселення. Адже ті діти, згідно рішення Кабміну, які добираються до ліцею менше години, на пансіон не можуть розраховувати.

В цьому є непродуманий підхід, тому що діти не тільки навчаються на уроках, вони й в позаурочний час мають чимало інших заходів, – зазначає директорка ліцею.

Проблема з пансіоном, схоже, має три шляхи вирішення. Перший – все залишається на своїх місцях і суттєво зменшуються ці навчальні заклади як у викладацькому складі, так і в учнівському. Другий – обласна рада вишуковує гроші в казні і таким чином покриває витрати на навчання обдарованих дітей. Третій – Кабмін вносить зміни у своє рішення, – йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

Нагадаємо, днями у Хмельницькому ліцеїсти Кадетського корпусу склали присягу

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook