Новини
Старосинявська селищна

Переселенці на Хмельниччині заробляють, збираючи картоплю

Збирати врожай у картопляних «Садах перемоги» на Старосинявщині допомагають переселенці. Для багатьох з них така робота – дивина, адже у себе на батьківщині вони так активно городництвом, як подоляни, не займаються. Щодо місцевих – переселенці в захваті та вражені їхньою працьовитістю.

Вперше в житті збирає на Хмельниччині картоплю разом з чоловіком мешканка Краматорська Євгенія.

Ніколи в житті. Ніколи, клянуся! – каже жінка. Та ділиться емоціями: – Сюди приїхали, тут люди не працюють, вони тут «пашуть, як коні». І ми разом з ними.

У селі Старосинявської громади переселенці потроху приживаються. Кажуть, люди тут абсолютно інші.

На полі працюють переселенці – не тільки міські жителі, а й сільські. Ліна Перерва з Херсонщини з невісткою Анжелою – у передовиках. За день, кажуть, можуть зібрати півтори тонни картоплі. Та додають: попри те, що виросли на батьківщині у селі, там не вирощували ні картоплю, ні моркву, ні буряки. Овочі зазвичай купують в магазинах або на ринку.

Місцевий мешканець Анатолій Мельничук, про якого ми уже розповіли, допомагає переселенцям. Власним трактором підкопує картоплю. Чоловік каже: в його селі та навколишніх всі жителі вирощують багато картоплі. Та не цього року.

Раніше возили та вимінювали на помідори, кавуни. Але зараз в тих областях перекрилося все, і люди садять 10-20 сотих, – пояснює Анатолій.

Переселенці можуть брати картоплю додому. Тим, хто залишиться зимувати на Хмельниччині, вона знадобиться. Проте скільки саме, порахувати поки що не можуть.

Я не знаю, нас багато в сім’ї, семеро. Так що нам треба в сім’ю картоплю, – каже пані Ліна.

Переселенці працюють у полі не тільки за картоплю, а й за гроші, пояснює староста Пилявецького округу Володимир Кисилишин:

Гривня від кілограма зібраної картоплі. При погоді було нормально, вони могли зібрати до тонни картоплі на людину. Тобто за день можна було заробити тисячу гривень.

У старостаті Володимира Кисилишина – 125 переселенців. Багато з них працюють на сільгоспроботах.

Староста Пилявківського округу Віра Котик розповідає: «Сади перемоги» є повсюди у громаді, та картопляні – лише тут:

Ми об’єднали сили Пилявківського округу і Пилявського. Звернулися до місцевого фермера, він нам запропонував оцю площу – гектар шістдесят.

Сам же фермер на камеру журналістам Суспільне Хмельницький коментувати не захотів. Сказав лише, що людям в біді потрібно допомагати.

Відео: Суспільне Хмельницький

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook