Новини
Інфраструктура

У “Хмельницькобленерго” пояснили, чому не можуть надати графік відключень світла

Зважаючи на резонанс, який викликало повідомлення про шість черг графіка аварійних відключень, який ніде не можна знайти, у “Хмельницькобленерго” пояснили, чому не можуть його надати.

Мешканці Хмельниччини все ще сподіваються побачити графіки аварійних відключень, аби розуміти, як їм планувати своє життя. Інформація, оприлюднена вранці на сторінках у соцмережах Хмельницькобленерго ясності в ситуацію не внесла. Крім того, що черг має бути шість, мешканці області не дізналися більше нічого.

В роз’ясненні, яке надали у “Хмельницькобленерго”, йдеться про те, що таке графік аварійного відключення (ГАВ), коли він застосовується, скільки може тривати відключення та ще чимало інформації, яка не вносить жодної ясності у ситуацію.

Як зазначено у роз’ясненні,

ГАВ – це перелік електричних адрес (вузлів електромереж), до яких можуть бути застосовані відключення, у випадку отримання відповідної вказівки від НЕК «Укренерго». Графік повинен бути запроваджений протягом 15 хвилин після отримання такої вказівки.Електричні адреси (перелік електромереж) у графіку розподілені на певну кількість черг, тобто відключення не запроваджуються по всій області одночасно, а відбуваються почергово. Але порядок черг, місце та тривалість відключень контролюються та координуються НЕК «Укренерго». Отже, це не перелік населених пунктів та вулиць, у графіку немає годин початку та завершення відключення. Це не перелік планових робіт!

Зокрема, пояснили в обленерго і те, чому не можуть оприлюднити графіки на загал:

У період воєнного стану не можна поширювати будь-яку інформацію, що сприяє уявленню про потужності енергетичних об’єктів, їх розташування. Крім того, у такому графіку споживачам буде дуже важко зорієнтуватися.

Схожа ситуація і в інших областях, де графіки відключень на сайтах обленерго відсутні з тими ж поясненнями:

Хоча у деяких обленерго таки поширили списки адрес, які належать до тієї або іншої черги та надали доступ до такої інформації.

Єдиний спосіб дізнатися про відключення, що може відбутися у вашому будинку або населеному пункті, за рекомендаціями обленерго, це:

  • Відслідковувати інформацію на офіційному сайті АТ «Хмельницькобленерго». Енергетики працюють над тим, щоб сформувати зрозумілий та зручний для споживачів перелік адрес, на які поширюється ГАВ.
  • Внести в розділі «Комунікації» Особистого кабінету споживача енергоресурсів номер телефону або поштову скриньку для отримання повідомлень про відключення та очікуваний час відновлення розподілу електричної енергії. Функція доступна для побутових та непобутових споживачів.

Як знайти розділ “Комунікації”:

В Особистому кабінеті натиснути на кнопку “Детально”

В новому вікні в кінці переліку знайти кнопку “Комунікації”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook