Новини
Здоров’я

На Хмельниччині не зафіксували жодного випадку отруєння грибами

Впродовж сезону на Хмельниччині не зафіксовано жодного випадку отруєння дикорослими грибами. Про це повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

«Не впевнений – не бери» – золоте правило усіх грибників. Проте і це деколи не допомагає уникнути отруєння дикорослими грибами.

Слід зазначити, що гриби є досить специфічним продуктом, оскільки до їх складу входить хітин, який практично не перетравлюється. У зв’язку з цим гриби вважаються досить важким продуктом. Гриби мають властивість накопичувати токсичні речовини, в тому числі важкі метали. І тоді навіть їстівні гриби стають отруйними та небезпечними, – пояснює лікарка відділення моніторингу факторів навколишнього середовища ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України» Зоя Мамонтова.

Відмовитися від грибів рекомендують літнім людям, дітям, жінкам, які годують грудним молоком та вагітним. Адже навіть звичні опеньки та сироїжки можуть стати отрутою.

Серед симптомів отруєння грибами: запаморочення, нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, підвищення температури, зменшення частоти пульсу. Можуть виникати проблеми з диханням і серцевою діяльністю. В залежності від виду грибів, можуть виникати галюцинації.

Від отруєння грибами цього року в Україні постраждали 24 людини, серед них – 11 дітей. Двох неповнолітніх врятувати не вдалося.

Хмельничани виявилися обачними. Хтось каже: не вживає гриби взагалі, хтось збирає гриби лише, коли є фінансова скрута, а коли з грошима все добре – віддає перевагу перевіреним печерицям.

Щоб не наражати себе на небезпеку, коли грибів таки кортить скуштувати, варто дотримуватися низки рекомендацій:

  • Не купувати гриби на стихійних ринках, оскільки вони там продаються без належного контролю і невідомо, в яких місцях вони були зібрані
  • Збирати лише ті гриби, які добре знаєте
  • Не збирати занадто молоді і занадто старі гриби, тому що їх можна легко сплутати з отруйними
  • Не збирати гриби вздовж трас, магістралей
  • Не потрібно також куштувати сирі гриби
Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook