Новини
Інфраструктура

Мешканці Хмельницького почали частіше застрягати в ліфтах

Відключення електроенергії не лише змушують хмельничан змінювати плани на день, а й коригують їхні пересування. Опинившись не в той час і не в тому місці, а саме – в момент відключення світла у ліфт – мешканцям обласного центру доводиться чекати, поки їх визволять з темної пастки. На це іноді може піти чимало часу.

Як розповіли у “Хмельницькліфті”, в жовтні в п’ять разів більше, ніж у вересні, хмельничан застрягли у ліфтах під час відключення електроенергії. Загалом йдеться про майже пів тисячі осіб. Найбільше людей потрапили у пастки ліфтів під час ракетних обстрілів, внаслідок яких було виведено з ладу об’єкти критичної інфраструктури. Попри те, що неодноразово наголошувалося, що під час повітряної тривоги користуватися ліфтами заборонено, не всі хмельничани дослухалися і потрапили в халепу.

У висотних будинках у різних містах України після того, як енергосистема стала нестабільною, у ліфтах почали розміщувати “тривожні коробки” з речами першої потреби. Є такі коробки і в хмельницьких ліфтах. Встановлюють їх мешканці самостійно. В одному з будинків в наборі, до прикладу, такі речі: вода, печиво, ліхтарик, сміттєві пакети, заспокійливі таблетки, памперс одноразовий (дорослий і дитячий).

Фото: Суспільне Хмельницький

Проблемою може стати і виклик майстрів-ліфтерів, які можуть звільнити “полонених”, адже під час масового відключення електроенергії часто зникає і зв’язок.

Частину ліфтів вдається вчасно зупинити після отримання повідомлення про припинення електропостачання, прокоментував для Суспільне Хмельницький головний інженер спеціалізованого ремонтно-будівельного підприємства “Хмельницькліфт” Федір Ковальчук. Проте, оскільки процес це досить складний, частина ліфтів продовжують працювати. І тут уже все залежить від везіння. А загалом, допоки ситуація з електропостачанням в Україні не стабілізується, користуватися ліфтом потрібно лише за крайньої потреби. Бо визволити пасажирів з ліфтової пастки під час відключення світла можуть лише фахівці. Тому дехто з хмельничан, навіть коли світло є, спускаються пішки з верхніх поверхів, а ліфтом користуються, лише коли повертаються додому з важким сумками. Так воно і для здоров’я корисніше.

Нагадаємо, днями у Хмельницькому у багатоповерхівці жінка впала в шахту ліфта з висоти 4 поверху. Від отриманих травм вона загинула.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook