Новини
Суспільство

«Хмельницький борщ» подешевшав з літа на одну десяту

Визначати, який з рецептів борщу в Україні правильний, марна справа. Скільки господинь – стільки й рецептів. А ще, не забуваймо, господарі подеколи непогано куховарять. Й, існує чоловіча думка, не гірше за жінок. Тому не дуже помилимося, якщо визнаємо, що в державі існує кількадесят мільйонів унікальних рецептів. Може, трохи й менше.

Зважаючи на шалену кількість варіантів приготування національної страви, важко догодити всім і обрати єдиний «правильний» рецепт. Не хочеться нікого ображати та підпадати під нищівну критику, але для приготування та аналізу цін для «середнього» подільського борщу пропоную взяти: 400 г м’яса, по 500 г картоплі та капусти, 300 г буряка, 200 г моркви, по 100 г цибулі та сметани й 50 г томатної пасти.

Ще раз прошу пробачення перед українками, яких вразив невіглаством у куховарстві. Можливі й очікувані закиди щодо відсутності в рецепті перцю та квасолі тощо. Але кожен, має можливість скористатися нашими розрахунками та внести зміни у вартість свого унікального борщу, врахувавши необхідні інгредієнти.

У січні перед війною (здається, якийсь нереальний час із казкового минулого) за «середнім» рецептом борщ зі свинячою вирізкою можна було б зварити за 95,46 гривні, а за пів року він уже обходився в 130,09 гривні. Як бачимо, влітку подільський борщ поважчав на 36,3%.

У жовтні ж його вже можна було приготувати за 118,5 гривні; подешевшання становило дев’ять відсотків порівняно з літнім періодом.

Якщо готувати балію національної страви з яловичої вирізки, то січнева довоєнна ціна становитиме 127,48 гривні, у липні – 156,31 гривні; зростання на 22,6%. Проте восени ціни дещо відкотилася, тому борщ вже коштує 134,73 гривні. Зниження фіксується на рівні 13,8%. Зауважимо, що вартість зменшилася не за рахунок м’яса, а овочевої складової. До прикладу, буряк та капуста порівняно з літом подешевшали у понад два рази, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook