Новини
Культура

Картини з «внутрішнім світлом» експонують у хмельницькому музеї (ФОТО)

Виставка хмельницької художниці й викладачки Юлії Нікіфорової відкрилась у мистецькій галереї «квАРТира» Хмельницького обласного художнього музею.

В етноекспозиції світлиці знаного на Хмельниччині колективу «Ладовиці» розмістилася виставка живописних творів, розписаних шоломів викладачки художньої майстерні «КУБ», молодої хмельницької мисткині Юлії Нікіфорової.

Це перша персональна виставка художниці, яка стала можливою в рамках сьогоденної концепції роботи музею – артхабу. Про творчий шлях художниці і мистецькі аспекти експозиції розповіла кураторка виставки, наукова співробітниця ХОХМ Олена Скорук:

«Юлія Нікіфорова народилась в селі Зіньків, що розкинулось серед мальовничих пагорбів Хмельниччини. Близькість з природою з самого дитинства сприяла тому, що Юлія вчилась бачити і відчувати красу у всьому, що її оточувало. Сьогодні ми знайомимо громади з її по-справжньому світлими творами, які, крім того, що зображають світло в оригінальних сюжетах, несуть позитивну енергетику тепла внутрішнього, самої художниці, що прагне ним поділитися з глядачем», – зазначає пані Олена.

Мисткиня закінчила факультет дизайну інтер‘єру Хмельницького національного університету, але жодного дня так і не пропрацювала за спеціальністю. Але творчість й мистецтво ні на мить не покидали Юлію, тож професійне втілення своїх мрій авторка знайшла у студії-майстерні «КУБ».

Викладацька царина захопила Юлію і сьогодні вона працює викладачем і куратором дитячого відділу у майстерні. Разом з дітками художниця реалізує багато благодійних й волонтерських проєктів, спрямованих на підтримку ЗСУ, співпрацює успішно з волонтерською організацією «Захист». Зокрема, однією з таких ініціатив був розпис воєнних касок та використаних одиниць зброї яскравими й життєрадісними малюнками. Ці готові шедеври стали експонатами численних благодійних ярмарків та акцій.

Художниця творить вже понад десять років й каже, що ніколи попередньо не створює ескізів майбутніх творів, сюжети й композиції народжуються в неї в процесі роботи:

Люди знають мене як дуже спокійну і стриману людину, але це точно не про живопис, бо там для мене існує інший окремий світ. Виставка «Світло в тобі» – це, перш за все, моє прагнення підтримати наш незламний народ. В кожну роботу вкладено частинку душі, любов і вдячність нашим воїнам. Мої роботи про цінності й традиції, що пов’язують між собою усіх українців, про прагнення віднайти нашу справжню ідентичність, про міфи і легенди давньої України, про віру. Більшість робіт написана на одному подиху за кілька годин. Я вважаю, що зараз той час, коли потрібно повернутись до того роздоріжжя, на якому ми вже стояли не один раз, і обрати вірний шлях до світлого майбутнього,  – впевнена мисткиня Юлія.

В експозиції виставки представлені п’ятнадцять робіт, створені олійними фарбами. Кожна робота має своїх героїв, здебільшого жінок, які в авторському сюжеті постають берегинями домашнього затишку й традиції, несучи тим самим ці цінності наступним поколінням.

До відкриття виставки виконанням колядок долучились учасниці етноколективу «Ладовиці», що наповнило вернісаж особливою атмосферою торжества українського духу.

Виставка триватиме у музейній галереї протягом місяця.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook