Новини
Офіційно

На Хмельниччині заборонили використовувати засоби піротехніки

У низці українських міст та у деяких областях напередодні новорічних свят ввели в дію заборону на використання або продаж та використання піротехнічних виробів. Хмельниччина не стала виключенням – за 10 днів до Нового року начальник Хмельницької ОВА підписав наказ про заборону використання салютів, феєрверків та інших піротехнічних виробів та вибухонебезпечних пристроїв.

Раніше у поліції Хмельниччини закликали бути свідомими та в період новорічно-різдвяних свят відмовитися від улюбленої забавки певної категорії громадян – влаштовувати “салютні обстріли” на вулицях. Та нагадали про адміністративну відповідальність за порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів.

Законодавством передбачені штрафні санкції за порушення правил торгівлі піротехнікою або ж правил її використання: від 595 до 1 700 гривень. Максимальна сума штрафу може бути призначена у разі, якщо особа протягом року повторно вчинила аналогічне правопорушення, – зазначили у правоохоронців.  

Разом з тим прямої заборони на використання піротехніки станом на початок грудня не було. Як немає наразі заборони на продаж “вибухових” іграшок на державному рівні.

Проте, відповідно до наказу начальника Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, підписаного 22 грудня, до кінця дії правового режиму воєнного стану використання салютів, феєрверків та інших піротехнічних виробів на території Хмельниччини заборонене.

Чи будуть використовувати мешканці області піротехніку у новорічну ніч, звісно, залишається на їхній совісті. Хмельничани у коментарях до новини, до прикладу, сумніваються, що заборона на використання без заборони на продаж буде дієвою. Разом з тим, у новорічну ніч, швидше за все, діятиме комендантська година (оскільки в багатьох містах та областях її не скасували, і Хмельниччина навряд чи стане виключенням). Тож ймовірність того, що ніч зустрічі 2023 року область зустріне без вибухів та спалахів у небі, досить висока.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook