Новини
Інфраструктура

Вмикати чи ні: в місті на Хмельниччині проводять опитування щодо вуличного освітлення

Через проблеми з електропостачанням у багатьох містах Хмельниччини відмовилися від вуличного освітлення, проте згодом, коли ситуація покращилася, його частково почали знову вмикати. В одних громадах це роблять “вольовим” рішенням влади, в інших – питають думку мешканців. Зокрема, опитують містян щодо того, вмикати освітлення вечорами на вулицях чи ні, у Славуті.

Днями, зважаючи на звернення громадян та на те, що ліміти споживання електроенергії для Славути збільшено, було вирішено, за погодженням Славутського РЕМ АТ “Хмельницькобленерго”, частково у вечірній час вмикати вуличне освітлення. Славутчани скаржились, що відсутність зовнішнього освітлення вкрай негативно впливає на безпеку на дорогах, – повідомили у пресслужбі міськвиконкому.

Орієнтовний режим роботи таких включень вуличного освітлення з 17:00 до 22:00 – в час найбільш активного руху в темну пору доби.

Ці включення не є енергозатратними, оскільки усі вуличні світильники – енергоощадні. До прикладу, якщо для забезпечення однієї години часткової роботи вуличних світильників витрачається 57 кВт, то електроживлення однієї багатоповерхівки, в середньому на 60 квартир, за той самий проміжок часу становить приблизно 90 кВт,роз’яснюють у владі.

Водночас певна кількість славутчан негативно ставиться до такого рішення та пов’язує включення зовнішнього освітлення із відключенням електроенергії у будинках.

Для таких славутчан роз’яснили:

  • увімкнення чи вимкнення вуличного освітлення абсолютно не впливає на планові відключення, які застосовує надавач цих послуг АТ «Хмельницькобленерго» у домівках славутчан і до яких міська влада не має ніякого відношення;
  • живлення окремих будинків та вулиць може здійснюватися із різних підстанцій: освітлення будинку відбувається згідно з графіками АТ «Хмельницькобленерго», а за вуличне освітлення відповідає комунальне підприємство «Славута-Сервіс».

Однак, зважаючи на розбіжності у поглядах громадян щодо даного питання, ми пропонуємо славутчанам взяти участь в опитуванні та більшістю вирішити: бути, хоча б частково, чи не бути на даний час вуличному освітленню у Славуті, – йдеться у повідомленні.

Посилання на опитування. Анкету необхідно заповнити до 9:00 6 січня

Також мешканців Славути завчасно попереджають: у разі погіршення ситуації в енергосистемі України вуличне освітлення буде знову тимчасово припинено, незалежно від результатів опитування.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook