Новини
Суспільство

Заступник Хмельницького міського голови пояснив, навіщо написав петицію Президенту

Замінити «Росію» на «Московію» – таку петицію Президенту України у переддень Різдва зареєстрували на офіційному сайті його інтернет-представництва. Створив документ Василь Новачок – чиновник, який обіймає у владі одразу дві посади: є заступником міського голови та директором департаменту інфраструктури міста. Для чого посадовець створив таку петицію, та чим керувався – пояснив журналістам.

На державному рівні для країни-агресора використовувати назву “Московія” замість “Російська Федерація” та “московити” замість “росіян” – петицію з таким проханням зареєстрував Василь Новачок.

У вільний час, після роботи, сів, за пів годинки зробив петицію, зареєстрував. Насправді це абсолютно просто, це може зробити кожен. Секретар РНБО десь у своїх виступах казав про те, що “не розмивайте сутність ворога, називайте “Росія” та “росіяни”. Мені особисто не повертається язик називати їх так, – прокоментував чиновник.

У петиції автор нагадує, що “300 років тому московський цар Петро І проголосив Московію Російською імперію, таким чином намагаючись присвоїти здобутки Київської Русі та підняти на міжнародній арені власну варварську державу до рівня провідних європейських країн того часу”. За словами Василя Новачка, всі ми вже добре засвоїли нашу історію, тому розуміємо, що нічого спільного, окрім воєн, московська держава ніколи не мала ні з державою Київська Русь, ні з її спадкоємцями.

Вони є уламком Золотої Орди, але не хочуть того, цураються того, щоб бути частиною Європи, але їм ніяк не вдається. Власне, для того, щоб не було таких протиріч ні у мене, ну і когось іншого, виникла така ідея просунути це питання і повернути історичну справедливість, – пояснив заступник міського голови.

Чиновник пропонує змінити назву “Росія” на рівні українського словника. Та впевнений, що після прийняття такого рішення Україною, інші держави світу наслідують цей приклад.

Схожу петицію уже було зареєстровано 23 листопада минулого року. Вона набрала понад 13 тисяч підписів, голосування по ній досі триває.

Тут не важливо, яка петиція набере. Навіть не так важливо, скільки набере. Тут важливо піднімати той інформаційний привід і проводити самонавчання, проводити навчання нашим українцям, – переконаний Василь Новачок.

Для того, щоб петицію розглянули, вона має набрати 25 підписів. Наразі документ має 1100 голосів. До кінця збору підписів залишилося 85 днів.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook