Новини
Інфраструктура

На Хмельницькій АЕС побудують нові енергоблоки

Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження щодо будівництва двох нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС за американською технологією АР1000®️.

Про це йдеться в розпорядженні уряду від 20 січня.

Міністр енергетики України Герман Галущенко сказав, що будівництво реакторів АР1000®️ американської компанії Westinghouse в Україні є потужною крапкою у завершенні співробітництва із росією у сфері атомної енергетики.

“Сьогодні Кабмін ухвалив рішення про те, що ми починаємо розробку технічної документації щодо нового типу реакторів, які в Україні ніколи не будувалися. Тобто ми закінчили еру створення атомної генерації за радянською технологією”, – додав він.

Запуск нових енергоблоків заплановано до 2032 року. Будівництво одного з них коштуватиме близько 5 млрд доларів США.

Реактор АР1000®️ компанії Westinghouse – це реактор ІІІ+ покоління, який має суттєві переваги у порівнянні з радянським ВВЕР-1000 (сьогодні в Україні експлуатуються 13 таких енергоблоків), особливо за рівнем безпеки, технічними та економічними показниками.

Передбачено, що замовником будівництва нових енергоблоків Хмельницької АЕС є державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» (експлуатуюча організація), повідомляє у Telegram представник уряду в Верховній Раді Тарас Мельничук.

Нагадаємо, найближчим часом має запрацювати місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на Нетішинській АЕС на Хмельниччині.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook