Новини
Інфраструктура

Менше відключень світла можуть застосувати на Хмельниччині 31 січня

Попри те, що графік відключень на сьогодні суттєво не змінився, в енергетиків сподіваються, що буде можливість застосовувати відключення на Хмельниччині не так жорстко, як планується. Все залежатиме, як завжди, від рівня споживання електроенергії та від зовнішніх факторів.

Нагадаємо, від учора на Хмельниччині застосовується графік відключень за шістьма чергами в режимі 3+/6-. В енергетиків такий графік пояснюють низьким лімітом, виділеним для області, та пошкодженнями, що їх зазнала об’єднана енергомережа України внаслідок ракетних обстрілів та ударів дронами. Щоправда, мешканці Хмельниччини вже давно перестали вірити у те, що розповідають у “Хмельницькобленерго”.

Перший день застосування графіка “6 на 3”, очікувано викликав чимало емоцій, здебільшого негативних, у мешканців області. Оскільки всіх споживачів вкотре перемішали, аби з 4 черг утворити 6, частина людей “загубилася” і протягом дня намагалася вирахувати, до якої черги належить їхній будинок (це, до речі, вже можна перевірити за посиланням на сайті обленерго). Щоправда, зважаючи на хаотичність відключень протягом дня, навіть знаючи свою чергу, декому було важко зрозуміти, за яким принципом відбуваються відключення.

З приємного – частині споживачів пощастило отримати більше світла, ніж обіцяли графіки. Дехто мав його по шість годин поспіль, дехто мав в режимі “4,5+ через 3-“, а от декому заживлення довелося чекати майже всі обіцяні 6 годин.

До слова, у “Хмельницькобленерго” й самі визнають, що розподіл адрес у таблиці може не співпадати з графіками, тому звертаються з проханням повідомляти про це:

Якщо Ви виявили, що за вашою адресою відключення відбуваються, але адреса не зазначена у файлах співставлення населених пунктів, вулиць до черг, будь ласка, напишіть нам за допомогою форми зворотного зв’язку https://hoe.com.ua/feedback.

З неприємного – мешканці Хмельниччини вкотре нарікають на те, що таких жорстких обмежень щодо електропостачання, як на Хмельниччині, немає в жодній іншій області. Та висувають свої версії, чому так відбувається. Зокрема, припускають, що суттєво економлячи електроенергію, обленерго таким чином “заробляє собі премії”. Пишуть також про так звану “генераторну мафію”, суть якої, напевно, не потрібно пояснювати. Зважаючи, що від енергетиків ніякої інформації, крім стандартних повідомлень про обмежений ліміт (останнім часом, кажуть, – на рівні 50%) та пошкоджену енергосистему немає, люди можуть фантазувати на тему досить довго та різноманітно.

Аби перевірити, чи дійсно на Хмельниччині ситуація з відключеннями, як кажуть люди, найскладніша, ми вирішили перевірити, як відбуваються відключення в інших областях.

Отож, Вінницька область (яка неодноразово постраждала від ворожих атак): відключення відбуваються у три черги, режим – 4/4.

Дніпропетровська область. Єдиного графіка відключень, як такого, немає. Аби дізнатися свій графік, потрібно ввести назву населеного пункту, вулицю та номер будинку. Відключення, як видно на графіку, відбуваються в режим 5+/4-.

Закарпатська область. Протягом доби споживачі зі світлом гарантовано 11-12 годин.

Львівська область. Гарантовано світло є 8 годин на добу, немає – 8 годин на добу, ще 8 годин – ймовірність відключень 50/50.

Івано-Франківська область. Система відключень складна, крім черг, розділена ще на під черги. Зі світлом 9 годин на добу, без світла 11 годин, ще 4 години – відключення можуть відбуватися, можуть – ні.

Рівненська область. Графік 4/4, у декого світла немає лише 4 години.

Тернопільська область. 9 годин зі світлом, від 6 до 9 – без, 6-9 годин – відключення можливі.

І, власне, Хмельницька область, відключення на сьогодні, 31 січня.

Не можна сказати, що саме Хмельницька область – у найгіршій ситуації. Але якщо в інших областях на графіку вказані періоди можливих відключень, то у Хмельницькій – ні. Від того може скластися враження, що у нашій області ситуація з відключеннями – найкритичніша.

Звісно, коли відключення тривають менше, ніж зазначено у графіку, це не може не тішити. Проте планувати своє життя, не знаючи точно, коли світло буде, коли ні – досить складно.

Як тільки буде така можливість (особливо це актуально поміж періодів пікового навантаження), погодинні відключення обмежуватимуться одночасним знеструмленням трьох, а не чотирьох черг,сподіваються у “Хмельницькобленерго”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook