Новини
Дозвілля

Парк хижаків на Хмельниччині під час війни поповнився новими мешканцями

На території національного природного парку «Подільські Товтри», розташованого поблизу селища Сатанів, діє реабілітаційний центр «Парк хижаків «Арден»». На площі 32 га мешкають дикі звірі в умовах з мінімальним втручанням у їхнє життя людей. За період повномасштабного вторгнення у парку побільшало тварин – шістьох ведмедів сюди перевезли з Харкова та з-під Лиману.

Наразі у реабілітаційному центрі мешкає 26 ведмедів: бурі та гімалайські. Зібрали їх з різних куточків України, де звірів утримували в неналежних умовах. Кожен має свою кличку: Маша, Міхей, Даша, Ася, Ілля, Микита, Умка тощо. Найстаріший мешканець парку хижаків – Тоша з чорним блискучим хутром.

У парку ведмеді живуть майже так само, як на волі – самостійно шукають їжу: харчуються ягодами, грибами, добувають личинки з-під кори дерев. Разом з тим, їх підгодовують працівники парку.

Для тварин облаштували штучні водойми та поїлки, в які постійно потрапляє чиста вода. Зазвичай у неволі клишоногим не дозволяють залягати в зимову сплячку. Але у реабілітаційному центрі ситуація інша – для ведмедів облаштували штучні барлоги, тож вони можуть спати тоді, коли їм це продиктовано природою.

Спостерігати за тваринами відвідувачі парку хижаків можуть з оглядового дерев’яного моста-галереї висотою 5 метрів. Простягається він майже на кілометр. Наразі це єдина подібна конструкція в Україні. Звиклі до людей тварини охоче позують перед камерами, при цьому можуть почуватися вільно, та займатися своїми справами на власний розсуд.

Крім ведмедів, у парку хижаків мешкають лисиці, вовки, благородні олені, європейські сарни і хижі птахи: яструби, орлани, лелеки, дрозди.

Птахи та тварини сюди потрапляють також не просто так. Хтось має поранення, отримане від мисливців, хтось травмувався внаслідок ДТП, хтось постраждав через природні нюанси, розповідають працівники парку.

Під час повномасштабного вторгнення у парк хижаків “Арден” перевезли п’ятьох ведмедів з харківського екопарку Фельдмана. Також тут живе ведмідь, який отримав контузію під час обстрілу росіян під Лиманом. Раніше п’ятьох ведмедів у більш комфортні умови проживання перевезли з Хмельницького, де вони мешкали у приватному зоокуточку.

Детальніше про парк хижаків “Арден” – у сюжеті каналу “Наголос”.

Джерело: Хмельниччина туристична

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook