Новини
Кримінал

Керівництво АТ «Хмельницькгаз» підозрюють у причетності до організації схеми розкрадання державних коштів

У рамках розслідування кримінальної справи про можливе заволодіння державними коштами, 17 березня працівники Бюро економічної безпеки (БЕБ) та Служби безпеки України (СБУ) провели обшуки в приміщеннях шістнадцяти облгазів, в тому числі в АТ “Хмельницькгаз”.

Йдеться про Групу компаній “Регіональна Газова Компанія” (РГК), чию діяльність пов’язують з українським олігархом Дмитром Фірташем.

Силовики повідомили про викриття та ліквідацію схеми розкрадання державного газу за участі керівництва підприємств. У двох регіонах управління газорозподільчими компаніями повернуто державі.

Представники ж РГК вважають проведення обшуків, що супроводжувалися кричущими порушеннями прав людини, здійсненням тиску на співробітників підприємств критичної інфраструктури, а здійснення таких заходів під час війни проти підприємств, які надають життєво важливі послуги для мільйонів українців, злочином проти країни. Також вони заявили про рейдерське захоплення акціонерних товариств “Харківміськгаз” та “Криворіжгаз”.

За повідомленнями СБУ та БЕБ, під час обшуків у регіональних газових підприємств у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях задокументовано факт протиправного використання тарифних коштів, передбачених на закупівлю газу для покриття виробничо-технічних втрат. Такими діями державі було завдано збитків у сумі майже 3,5 млрд грн лише у 2021 році.

Встановлено, що газорозподільчі компанії незаконно відбирали з газотранспортної системи природний газ, системно збільшуючи заборгованість перед державною компанією. Фактично природний газ передавався газорозподільним компаніям в обсязі, який в декілька разів нижче розміру передплаченого. Зібрані таким чином гроші за надані послуги виводили у «тіньовий» обіг на підконтрольні підприємства. Далі штучно створені борги фігуранти намагались компенсувати бюджетним коштом.

Наразі триває досудове розслідування з метою встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Фото: СБУ

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook