Новини
Бізнес

Вчетверо знизився експорт зернових з Хмельниччини на початку року 

Експорт товарів з Поділля у січні становив 62,3 мільйона доларів, що на 33,3% менше, ніж за перший місяць минулого року. Імпорт знизився на 6,1% до 53,5 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 8,8 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,17торішньому січні 1,64).

Як і в мирний час, суттєвим був експорт продуктів рослинного походження – 36,1% від загального обсягу. Їх вивезено на 22,5 мільйона. Щоправда, це в 2,5 раза менше, ніж за минулорічний перший місяць.

Як бачимо, війна дається взнаки. Скажімо, експорт зернових культур становив 12,7 мільйона, що майже вчетверо менше, ніж торік за відповідний період, – 26,2% від січневого показника 2022-го.

Варто зазначити, маємо й зростання за окремими групами товарів. Так, готових харчових продуктів ми експортували на 9,3 мільйона, що на 32,1% більше, ніж у торішньому січні. До прикладу, залишків і відходів харчової промисловості вивезено на 3,2 мільйона, що в понад 2,5 раза більше, ніж торік. 

Падіння в товарній групі молоко та молочні продукти, яйця птиці; натуральний мед відбулося у понад два рази. Продукції експортовано на два мільйони, що становило 44 відсотки від січневого показника 2022-го.

На жаль, під час війни статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті не оприлюднюються (до речі, взагалі вся статінформація в нинішній час обмежена), тому проаналізувати, хто купував наше продовольство неможливо.

Значущою статтею подільських товарів, що закуповували закордонні партнери, окрім продовольства, цьогоріч також були електричні машини. Продано на 3,1 мільйона, що майже вдвічі менше, ніж торік.

Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, експорт меблів зріс на 21,2% до 4,4 мільйона. 

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook