Новини
Культура

Виставка плакатів «ВИСТОЇМО!» відкрилася у Хмельницькому (ФОТО)

Напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї відкрилась виставка політичного плаката знаного у місті майстра графіки та живопису, дизайнера Володимира Карвасарного.

Жанр політичного плаката, за визначенням знавців мистецтва є найточнішим й промовистим мистецьким засобом презентації не тільки історичних подій й суспільних зрушень, а й критичного погляду автора на ці події. У випадку художника Володимира Карвасарного – це маркер позиції митця, його свідомості й долученості до долі власної держави.

Виставка «ВИСТОЇМО!» – це тридцять один рукотворний плакат цілком і повністю присвячений одній темі – російській агресії проти України, яка була розпочата задовго до 24 лютого 2022 року, як скажімо плакати «Нас там нет» або «Миротворці».

Як зазначає сам автор, плакат, як засіб мистецького висловлювання водночас дозволяє повноцінно презентувати актуальну проблематику місця і часу й, в той самий момент, його зміст, композиція, колір – мотивують глядача до власного пошуку відповідей:

«Всі представлені тут плакати створені у минулому і цьому році, адже, якщо ти свідомий громадянин – то ти просто не можеш змовчати, але мене промовою, словами й настроєм виступає плакат. А ще, їх унікальність полягає в тому, що вони створені не засобами комп’ютерної графіки, а цілковито вручну. Для мене тільки такий процес творення є абсолютно-органічним.»- зазначає митець.

Створюючи сакральний живопис, церковні мозаїки й навіть витончене «ню», саме у плакати художник Карвасарний найглибше контактує зі своїм споглядачем, зачіпаючи теми самовизначення зокрема. Про акценти даної експозиції розповідає кураторка виставки Марина Заславська.

«Для художника Володимира Карвасарного плакат – не просто висловлювання, а форма боротьби. Він гостро відчуває свою відповідальність як митець і український патріот. Держава, віра, війна, свобода, любов, релігія… – теми, до яких митець звертається постійно, бо вони не дають йому спокою, щодо української історії, так і сучасності.» – підкреслює кураторка.

На відкриття виставки митця завітали колеги з мистецької царини, відомі дослідники та студентство, яке надихається ідеями майстра. Вернісаж пана Карвасарного оздобив музично-поетичній перформанс у виконанні солістки етноколективу «Ладовиці» Вікторія Шара та поетеса Ірця Кошлата.

«Сьогодні нам із дівчатами пощастило потрапити на виставку його робіт та особисто поспілкуватися із художником. Мистецькі витвори просто вражають, пронизують до самої душі, заставляють задуматись.» – студентка Валерія.

Відслідкувати пошук авторської ідеї, насолодитись промовистістю кольору й точності лінії, зайвий раз захопитися тонкістю відчуття простору – все це відчує відвідувач виставки «ВИСТОЇМО!», яка протягом місяця доступна до перегляду у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook