Новини
Хмельниччина туристична

Неоготичний храм у прибалтійському стилі парафіяни на Хмельниччині збудували у рекордні строки (ФОТО)

Костел святого Станіслава розташований у місті Городок Хмельницького району. Культова споруда з’явилася напередодні розвалу СРСР. Її зведення ініціював латвієць, настоятель храму Владислав Ванагс. Парафіяни збудували костел власними силами у рекордно стислі строки на місці маленької каплиці. Поруч з храмом нині діє Дім милосердя та семінарія.

До 1934 року у Городку налічувалося три римо-католицькі храми. Всі вони були зруйновані радянською владою. Відродження костелу святого Станіслава почалося після прибуття у 1976 році з Латвії отця Владислава Ванагса. Священнослужитель задумав спорудити в Україні 33 храми – за тривалістю земного життя Ісуса Христа. Згодом йому вдалося навіть перевиконати свій план.

У Городку на той момент залишалася лише маленька капличка, яка не могла вмістити всіх охочих молитися вірян. Спочатку настоятель ініціював будівництво дороги до майбутнього храму. Згодом домігся дозволу і на будівництво релігійної споруди. Її звели на місці каплиці й католицького кладовища. Родичі похованих там дали згоду на перепоховання померлих у спільній могилі. Зараз про це нагадує курган.

Костел зводили у неоготичному стилі за зразком типових у Прибалтиці храмів. Будівля виросла всього за 9 місяців коштом парафіян. Вони ж брали участь і в будівництві.

Тут не було жодної машини. Люди приходили з роботи вночі, вдень і будували храм власними силами. Дуже багато людей, які виїхали далеко, завжди розповідають, як емоційно пов’язані з цим храмом, тому що тут провели своє дитинство. Багато з них пам’ятають, як важко цей храм поставав, і для них сьогодні він є реліквією, до якої вони прибувають і хочуть тут помолитися, – розповідає настоятель храму Святого Станіслава отець Віктор Латковський.

За ініціативи Владислава Ванагса з’явився і Дім милосердя для літніх і хворих людей, що утримується на пожертви.

Поряд з костелом і благодійним закладом – семінарія. Вона працює з 1991 року. Семінарію зводили також як Дім милосердя. Навчання тут триває 6 років.

Настоятель храму зауважує, що на той час ще не можна було розповідати, що це буде семінарія: спочатку це був заклад для хлопців, які готувались до семінарії. А потім вже, коли Папа Римський дав єпископів в Україну, можна було все проводити офіційно. Тоді семінарія відкрилась офіційно і функціонує по сьогодні.

Свого часу костел Святого Станіслава декілька років реконструювали. Замінили вікна, двері, підлогу, оновили дах, зремонтували стіни.

За інформацією сайту Хмельниччина туристична

Читайте також: Костел Святої Трійці у Меджибожі: історія занепаду

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook