Новини
Події

“Виставили дитину живим щитом”: біля собору у Хмельницькому проходить збір громади щодо переходу до ПЦУ (ФОТО)

Поки що найемоційніша та, можливо, наймасовіша за останні дні акція біля церкви, що належить до УПЦ (МП), почалася ще в середині дня, коли сталася штовханина у храмі через намагання активістів перешкодити ймовірному вивезенню майна з території храму. Наразі біля собору збирають підписи, а хмельничани у соцмережах коментують те, що бачать.

Ворота у двір храму, як пишуть місцеві ЗМІ, станом на 18.50 були все ще закриті. На території перебувають віряни, котрі вдень виштовхували активістів з будівлі собору, та священники. Всі решта хмельничан, які прийшли заради того, аби висловити свою думку щодо долі собору, розташовуються за ворітьми храму.

Скільки людей наразі зібралося біля собору, сказати важко. Збір підписів почали близько 18.10, і за півгодини нарахували понад 600 підписантів.

За словами очевидців, біля храму дуже багато правоохоронців.

В пам’ять про загиблих захисників на зборах громади було оголошено хвилину мовчання. Загалом же, за словами очевидців, біля храму відбувалося пісенне протистояння.

“Одні співають “Ой, у лузі червона калина” та вимагають переходу до ПЦУ, інші — “Віра вічна, віра славна, наша віра православна”,повідомляє ХМ-ІНСАЙД.

Тим часом о 18.20 в центрі Хмельницького, зокрема, й за адресою розташування собору раптово аварійно вимкнули світло. Орієнтовно, на 2 години. (ОНОВЛЕНО: Електропостачання відновили за годину насправді)

Щодо поведінки парафіян церкви, то вона така:

Знаючи, що можливе силове протистояння, прихожанка моспархату взяла з собою дитину і виставила її живим щитом. Це все, що вам потрібно знати про моспархат. П.С. Користуючись нагодою, хочу попросити вибачення в усіх дітей на Землі. Вибачте, це не ваша вина, що дорослі їбануті на усю голову. Ми так граємося, – написав хмельничанин Олександр Зорян.

Хмельничани коментують:

Поліцейські, які присутні там, мали зробити зауваження матері, що вона наражає на небезпеку здоров’я неповнолітньої дитини. Участь в масових заходах релігійного характеру, ще й під час снігового циклону.

Ну я до Собору на Володимирській також з дитиною прийшла, але розуміла, що в разі сутички потрібно буде дитину забрати в безпечне місце, або на безпечну відстань від епіцентру події.

І знають же…це вони можуть лупасити дітей за прапор. Чи навіть за усмішку. Сепарські методи.

Це такий собі аморальний пуп в центрі міста де кожен бідося міг щось випросити. І ніхто роками то не змінював.

Хмельничани коментують:

І тут дитину живим щитом в 1 ряду. Мерзота

Заради справедливості – це не перший ряд, а остання лінія оборони.

Моя б воля, я б заборонила відвідування будь-яких релігійних обрядів дітьми до 18 років. Став дорослим – обирай що хочеш, хоч макаронного монстра.

І знову бачимо дитину в першому ряду! В таку негоду!!!

Ще й дитину поставили попереду, як більшовики перед своїми загонами.

Але все так же продовжують діти і жінки стояти ПЕРЕД чоловіками. Невже це передається ?

За словами очевидців, прапори України є по обидва боки паркану:

Прихильники УПЦ МП прийшли із прапорами України, плакатами нібито на підтримку ЗСУ та нагадуванням статті 35 з конституції (але цитують лише початок статті, де йдеться про вільне віросповідання. Про виключення, які теж прописані в конституції, мовчать). Люди вимагають у попів віддати ключі від храму,повідомляють журналісти vsim.ua.

До слова, вдень депутат Хмельницької міської ради Віталій Підгайчук заявив про побиття активістів та про нібито крадіжку їх особистих речей під час штовханини усередині собору.

Станом на 19.20 певного компромісу таки вдалося досягти: на територію собору допустили ревізійну комісію, яка почала опломбовувати приміщення.

Далі має відбутися опис майна, оформлення усіх документів та передача їх в обласну адміністрацію. Там мають офіційно затвердити перехід церкви до ПЦУ,повідомляє vsim.ua

За інформацією Суспільне Хмельницький, станом на 19.35 біля храму Різдва Пресвятої Богородиці УПЦ (МП), під час зборів, на яких зареєструвалося близько 1000 людей, присутні проголосували за перехід до ПЦУ.

За інформацією сайту Є станом на 19.50 ревізійна комісія всередину церкви не потрапила. Парафіяни храму заявили, що “нікого не пустять і стоятимуть до ранку”. Та додали, що їхньої думки не запитали під час голосування.

Станом на 21.20 хмельничани залишаються біля собору: як зсередини, так і зовні паркану, повідомляє vsim.ua:

Люди продовжують стояти біля церкви і зігріваються, співаючи українські народні пісні.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook