Новини
Духовність

Помічника священника, підозрюваного у побитті військового, суд у Хмельницькому відпустив під особисте зобов’язання

Хмельницький міськрайонний суд обрав запобіжний захід помічнику священника Свято-Покровського кафедрального собору Ігорю Слободяну. Слідчий і прокурор вимагали взяти під варту чоловіка, якого підозрюють в побитті військового Артура Ананьєва. Захист підозрюваного наполягав на тому, що боєць перешкоджав здійсненню релігійного обряду.

Ігор Слободян, якого підозрюють у нанесенні легких тілесних ушкоджень військовому Артуру Ананьєву 2 квітня під час служіння у Свято-Покровському соборі, вчора був у судовій залі Хмельницького міськрайонного суду. Через два дні після інциденту він зник та був оголошений у розшук поліцією.

Адвокат чоловіка Роман Косюк пояснив: його підзахисний – не священник, а прихожанин, який намагався зупинити військового.

Особа, яка, як пізніше виявилося, є Артуром Ананьєвим, намагалася зірвати це Богослужіння. Спочатку він з пластикової пляшечки обливав священнослужителя, який читав Євангеліє. Пізніше, коли побачив, що священнослужитель на це не реагує, почав його штовхати. Всі ці дії моїм підзахисним були чітко розцінені та кваліфіковані як вчинення цією особою злочину. А саме злочину, передбаченого статтею 180 Кримінального кодексу України “Перешкоджання здійсненню релігійного обряду”, – заявив у судовому засіданні адвокат.

Інших відеодоказів, за словами адвоката, у них наразі немає. Від коментарів на камеру Роман Косюк та Ігор Слободян відмовилися. До слів адвоката у судовому засіданні підозрюваний також нічого не додав.

Підозру слідчі вручили батькам Ігоря Слободяна. Два тижні, за словами захисника, підозрюваний жив у нього.

Слідчий і прокурор вимагали для чоловіка обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Сторона обвинувачення вважає, що існують ризики, передбачені статею 177 КПК України. Застосування більш м’якого запобіжного заходу на даній стадії досудового розслідування, вважаємо, не забезпечить належної поведінки підозрюваного, тому просимо задовольнити вказане клопотання – застосувати відносно підозрюваного Слободяна запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, – заявив у судовому засіданні слідчий відділу Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області Сергій Везденецький.

Адвокат наголосив: Українська Православна Церква жодним законом не заборонена. Та запевнив: його підзахисний ніде не переховувався і не збирається робити цього надалі.

Після того, як в адресу інших священнослужителів і прихожан Української Православної Церкви, яка не є церквою московського патріархату, неодноразово висловлювалися погрози, він сьогодні сам з’явився до поліції, сам з’явився до суду, сам дав вичерпні покази в даному кримінальному провадженні. Тому я вважаю, що не тільки підозра відносно нього не обгрунтована, а й клопотання про його тримання під вартою є абсолютно безпідставним, – заявив адвокат.

Заслухавши обидві сторони, суддя Хмельницького міськрайонного суду Олександр Сарбей зачитав рішення:

Застосувати відносно підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 125 Кримінального кодексу України Слободяна Ігоря Дмитровича запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання.

Термін дії рішення суду – до 9 червня. У разі його невиконання Ігорю Слободяну загрожує штраф у розмірі понад 5 тисяч гривень.

За словами адвоката підозрюваного, він ініціюватиме опитування свідків. Досудове розслідування триває.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook