Новини
Війтовецька селищна

Цифрову меморіальну дошку в пам’ять про односельчанина відкрили на Хмельниччині

У Кривачинцях Війтовецької тергромади вшанували пам’ять полеглого борця в російсько-українській війні. Обірвалося життя Василя Василенка під час виконання бойового завдання поблизу села Давидів Брід на Херсонщині у жовтні 2022 року.

Понад дві сотні мешканців Війтовецької громади зібралися днями у селі Криваченці, аби вшанувати свого героя – Василя Василенка, який загинув обороняючи Україну. У день його народження у селі відкрили першу на Хмельниччині цифрову меморіальну дошку на честь захисника. Через QR-код, розміщений на дошці, можна переглянути фільм про життя і військову службу Василя.

Ще у 2014 році Василь збирався йти на війну добровольцем, та тоді не склалося. А в липні 2022 року доєднався до 86 батальйону 106 окремої бригади територіальної оборони ЗСУ. За місяць до загибелі Василь побував вдома у короткотерміновій відпустці.

Очі були зовсім інші. Він мало що розказував, тому що він дуже нас оберігав. Ні мені, ні дітям він не міг розказувати того, що там відбувається. Кожну хвилиночку намагався з нами провести. А вже як їхав, сказав: “Пам’ятай, ти в мене у моєму серці”, – розповіла дружина Василя Оксана Василенко.

Василь Василенко брав участь у блискучому контрнаступі Збройних сил України на Харківщині. Воював під Балаклією, в населених пунктах Байрак, Гусарівка, Щурівка, Вільховатка. Також був під Куп’янськом. Після відпустки додому продовжив службу на Херсонщині.

Чи не найбільше болю та страждань війна приносить матерям. Проте герої-воїни у світлій пам’яті найдорожчих залишаються назавжди живими і найкращими.

Завжди мені казав: “Мамо, не плач, все буде добре”. От такий він був. Він дуже м’якосердий, йому дуже всіх шкода було. Всіх, – розповіла матір Василя Ольга Олексіївна.

Близько 400 жителів війтовецької громади зараз у силах оборони захищають Україну.

Не повернулися вже з війни 12 чоловік. І зараз також прийшла сумна звістка в громаду, – розповів Війтовецький селищний голова Ігор Степанюк.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook