Новини
Бізнес

У Хмельницькому переселенок та одиноких матерів навчають професії швачки

Охочі знайти роботу завжди можуть це зробити, було б бажання. Хмельницький “багатий” на швейні цехи, які завжди потребують робочих рук. Опанувати професію швачки пропонують на різноманітних курсах, а тепер це можна зробити навіть безплатно – в рамках проєкту «Підтримка економічного розвитку жінок та ВПО в Україні».

Курс навчання швейної справи розрахований на місяць. Скористатися можливістю навчитися нової професії можуть жінки з вразливих категорій – багатодітні матері, малозабезпечені та переселенки.

Переселенка з Нової Каховки Альона, яка до війни працювала бухгалтером, навчається на курсах та вже має певну мету – мріє про власне, нехай і невеличке підприємство.

Проєкт, який реалізовують у Хмельницькому, є урядовою ініціативою Канади. Донори надають все необхідне – обладнання, тканину, нитки та інші матеріали. Така міжнародна підтримка має на меті допомогти жінкам опанувати нову професію та знайти гідну роботу. Обрали напрямок легкої промисловості, оскільки на ринку праці на таких фахівців є найбільший попит.

За цей період ми відпрацювали ручні шви, машинні шви. В кожної з дівчат є така папка, де вони зберігають свої зразки. Дівчата надзвичайно талановиті, згуртовані, працьовиті, – розповідає технологиня курсу для швачок Олена Андрієва.

Це шанс щось здобути в майбутньому. Тому що я у своєму місті була підприємцем. А після переїзду у мене нічого немає, – поділилася вимушена переселенка з Бахмута Оксана.

Більшість студенток курсів – переселенки. Всі пошиті власноруч речі жінки передають у руки благодійників. Їм також надають юридичну підтримку та проводять курси з розробки резюме.

Курс триває 90 годин. Після закінчення навчання студентки отримають відповідні сертифікати. Надалі набиратимуть нові групи. Загалом такий проєкт діє у семи регіонах України.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook