Новини
Хмельниччина туристична

Уламки печі, подарованої гетьману польською королевою, відкопали на Хмельниччині (ФОТО)

500 фрагментів унікальної печі середини XVI століття відкопали й досліджують в археологічній лабораторії Державного історико-культурного заповідника “Межибіж”. На широкий загал фрагменти печі, подарованої польською королевою Бона Сфорце коронному гетьманові й власнику Меджибізького замку Миколі Синявському, презентуються вперше.

“Були б ці кахлі просто побутовим предметом, якби не один аспект — на них є герби польської королеви міланська герцогиня Бона Сфорце. Вперше ці кахлі були знайдені ще у 2003 році й, періодично, як в нас продовжуються археологічні сезони, кількість цих кахлів збільшувалася, і збільшувалася. Сьогодні в нас є, приблизно 500 шматочків, фрагментів цієї печі, але основний ще знаходиться під землею”, – розповів директор заповідника Олег Погорілець.

 

За його словами, піч була прикрашена кахлями з зображенням битви Георгія Побідоносця зі змієм.

“Поки ми проводили дослідження, то з’ясувалось, що майстер, який виготовляв цей сюжет, скопіював його з гравюри XVI століття німецьких майстрів-художників, яка так і називається “Перемога Георгія Змієборця над змієм”. Саме точно, один в один, всі ці моменти зафіксована на ось цих кахлях, які ми зараз досліджуємо”, — зауважує директор заповідника.

На думку дослідників, площа печі, ймовірно, сягала 12 квадратних метрів, була не менше 4 метрів заввишки й до 3 метрів завширшки. Подібні печі були розповсюджені у XVI столітті.

За двома фрагментами кахлів вдалося встановити герб, який належав польській королеві.

“Відкопали фрагменти кахлів, на яких були зображені маленькі хлопчики, які тримають щити, а на щитах – герби. Ми зрозуміли, що це герби Бона Сфорці з роду міланських герцогів. Їхніми гербами були чорний орел і змія, яка ковтає немовля. Тоді ми зрозуміли, що це не просто кахлі, не просто піч, а це подарунок королеви”, — каже Олег Погорілець.

На його переконання, польська королева подарувала піч власнику Меджибізького замку Миколі Синявському.

“Микола Синявський був коронним гетьманом і керував усіма прикордонними військами корони польської. А Бона Форце в цей час, в 1540 роках, починає будувати на сучасній Вінниччині замок і місто Барі. Микола Синявський зі своїми військами обороняє це будівництво. І зрозуміло, що під час будівництва приїжджала, дивилася як ідуть справи. І зустрічалася з Миколою Синявським, як з головнокомандувачем”, — говорить Олег Погорілець.

Після реконструкції піч розмістять у залі Синявських, де розповідатимуть про історію перших власників фортеці, про те, як фортеця розбудовувалася, і які події відбувалися в XVI столітті.

За словами Олега Погорільця, науковці висувають припущення, що піч у Меджибізькому замку була встановлена в середині XVI століття.

Детальніше – у сюжеті Суспільне Хмельницький

Читайте також: Старовинну графську печатку Орловських повернули в маєток у Маліївцях 

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook