Новини
Екологія

Відновлення лісів на Хмельниччині пригальмувало

Щороку частина лісів краю гине: шкідники, хвороби, погодні умови нищать зелені легені планети. Відповідні служби натомість із року в рік відтворюють їх. Щоправда, наразі спостерігається стала тенденція скорочення обсягу цих робіт.

Скажімо, у 2016-му площа відтворення лісів на Поділлі сягала 2016 (так дивно співпали площа та рік, а може, була якась задумка) гектарів. За два роки по тому відтворили 1540 гектарів, у 2020 – му – 1381 гектар.

Торік же на Хмельниччині відтворено лише 978 гектарів лісу. Так, погодимося, війна. Але варто зважити, що негативна тенденція скорочення площ відновлення спостерігається вже багато років поспіль.

Причому зауважимо, із лісорозведенням на нових площах усе гаразд: торік висадили 116 гектарів лісу, що значно перевищує показники попередніх переодів. Скажімо, позаторік посадили 82 гектари, а у 2020-му – 67. У 2019-му взагалі висадили лише один гектар лісу.

Проблеми в області саме із лісовідновленням: так, до прикладу, минулого року відновили 862 гектари проти 1251 у 2021-му.

Загалом торік в області загинуло 78 гектарів лісу, що на 4,9% менше, ніж позаторік. Головною причиною «смерті дерев» стали шкідники: шкідливі комахи «з’їли» 67 гектарів (зажерливість комах скоротилася на 15,2%). Хвороби лісу знищили сім гектарів зелених насаджень, що в 3,5 раза більше, ніж у 2021-му.

Несприятливі погодні умови призвели до загибелі чотирьох гектарів лісу проти одного гектару позаторік, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook