Новини
Духовність

“Ми – українці. І Бог в нас один”: у Теофіпольській громаді два храми перейшли до ПЦУ

Сьогодні, 6 травня, відбулися загальні збори релігійних громад Хресто-Воздвиженського храму в селі Воронівці та храму Покрови Пресвятої Богородиці в селі Немиринці, що на Теофіпольщині, у Хмельницькому районі щодо переходу з підпорядкування Української православної церкви (московського патріархату) до Православної церкви України.

За інформацією Теофіпольської селищної ради, на порядку денному учасники зборів обговорили питання зміни канонічного підпорядкування церкви з УПЦ в ПЦУ, зміни до статуту, обрання парафіяльної ради церкви та подання документів на реєстрацію. Далі відбулося голосування, під час якого майже усі присутні проголосували за те, щоб церква отримала статус Православної церкви України. Адже, як згодом свій вибір пояснили жителі, столітня ненависть, приниження, знецінення всього українського російською державою вилилися у повномасштабне вторгнення 24 лютого 2022 року. І зараз потрібно протистояти агресору не тільки зі зброєю в руках, а й відчайдушно битися на культурному та релігійному фронтах, де питання незалежності церкви є одним із ключових.

Сьогодні ми звільнили наші храми від впливу російської православної церкви, яка століттями пропагувала інтереси росії. Це не зміна віри, а зміна юридичного підпорядкування. Все інше абсолютно залишається те саме: Бог в нас один, віримо так само, молитися та обряди будемо проводити також ті самі, – зазначили мешканці сіл.

Підтримав вибір своїх парафіян і отець Василь Келеман.

Я багато років проживаю в одному селі зі своїми прихожанами, багато хвилин радості і горя ми переживали разом. І зараз я поважаю їх позицію і залишаюся з ними. Ми – українці. І Бог в нас один, – наголосив він.

Одразу після зборів усі присутні разом із отцем Василем Келеманом та благочинним Теофіпольського округу Православної церкви України митрофорним протоієреєм, отцем Василем Крисаком, у Хресто-Воздвиженському храмі села Воронівці, помолилися за українських військових, які відважно боронять кордони нашої країни від російської навали.

На жаль, історично так склалося, що багато століть поспіль еРеФія, прикриваючись ідеєю “адного брацкого народа”, старанно пускала свої метастази в українську землю, що руйнували нашу державу зсередини. Події 24 лютого 2022 року показали, наскільки важливо бути культурно незалежними від сусіда-терориста. Тож після усіх жахіть, які щоденно приносить рускій мір, після численних смертей, покалічених дітей, згвалтувань, звірств орків, стертих з лиця землі міст, вимушеної еміграції, українці продовжують викорінювати все, що пов’язує їх із московією. Разом до Перемоги! Слава Україні! Героям Слава! – зазначили в громаді.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook