Новини
Віньковецька селищна

Три релігійні громади Хмельниччини вирішили залишитися у складі УПЦ

Про рішення парафіяльних зборів, відповідно до яких релігійні громади у трьох селах Хмельницького району залишаються у підпорядкуванні Української Православної Церкви, повідомили у Хмельницькій єпархії УПЦ. Також заявили про спробу рейдерського захоплення храму на Красилівщині.

Як йдеться у повідомленнях, такі рішення прийняли мешканці сіл Зіньків, Шпичинці та Коржівці.

3 травня 2023 року релігійні громади Свято-Дмитрівського храму с. Шпичинці та Свято-Петро-Павлівського храму с. Коржівці Хмельницького (колишнього Деражнянського) району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви повідомили Хмельницьку обласну військову адміністрацію про залишення у складі та підзвітність Хмельницькій єпархії Української Православної Церкви. Релігійні громади підтвердили свою духовну і канонічну єдність з Українською Православною Церквою з керівним центром у м. Києві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Повноважні Загальні Парафіяльні збори релігійних громад на чолі з настоятелями відбулися 30 квітня 2023 року, після Божественної Літургії в Неділю 3-тю після Пасхи, святих жінок-мироносиць, – йдеться у першому повідомленні юридичного відділу Хмельницької єпархії УПЦ.

5 травня 2023 року релігійна громада Свято-Вознесенського храму с. Зіньків Хмельницького (колишнього Віньковецького) району Хмельницької єпархії Української Православної Церкви подала до Хмельницької обласної військової адміністрації протокол Загальних Парафіяльних зборів релігійної організації від 30 квітня 2023 року, а також заяву керівника парафії протоієрея Михайла Гадупяка про прийняті релігійною громадою рішення. Згідно з протоколом зборів, 194 члени релігійної громади на чолі з настоятелем парафії підтвердили свою духовну і канонічну єдність з самостійною і незалежною Українською Православною Церквою з керівним центром у м. Києві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.Відомо, що 30 квітня 2023 року члени територіальної громади с. Зіньків також проводили зібрання у місцевому будинку культури за перехід Свято-Вознесенської парафії УПЦ до складу ПЦУ, яке отримало значно меншу кількість голосів, – йдеться у другому повідомленні юридичного відділу Хмельницької єпархії УПЦ.

У єпархії також нагадали, що: “відповідно до чинного законодавства питання зміни адміністративної та конфесійної підлеглості релігійної громади є виключною компетенцією вищого органу парафіяльного управління, а саме Парафіяльних зборів релігійної громади”.

Також учора у Хмельницькій єпархії УПЦ заявили про спробу рейдерського захоплення храму у селі Митинці на Красилівщині:

6 травня 2023 року в с. Митинці Хмельницького району Хмельницької області (Красилівське благочиння Хмельницької єпархії УПЦ) відбулася спроба рейдерського захоплення Свято-Миколаївського храму. Рейдери, зірвавши замок на воротах, увірвались на територію храму, де в цей час вірні УПЦ молились. Агресивно налаштовані загарбники почали ображати вірян релігійної громади нецензурною лайкою та демонструвати злісну поведінку. В цей час десятирічний син настоятеля храму дзвонив у дзвін. Один з нападників з ножем підбіг до дитини, вихопив з рук шнур і перерізав його, щоб дзвін перестав лунати. Такі дії містять ознаки кримінального правопорушення, передбаченого статтею 180 Кримінального кодексу України (перешкоджання здійсненню релігійного обряду). З Божою допомогою парафіяни, які зібрались на молитву, відстояли свою святиню. При цьому, відповідно до Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” та власного статуту, настоятель і члени релігійної громади провели повноважні Парафіяльні збори та одноголосно підтвердили свою духовну і канонічну єдність з Українською Православною Церквою з керівним центром у м. Києві під предстоятельством Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та керівництвом єпархіального архієрея архієпископа Хмельницького і Старокостянтинівського Віктора.

Відео чоловіка, який обрізає мотузок дзвона, а потім ходить між людей з ножем в руках, також поширили на сторінці Хмельницької єпархії УПЦ.

Нагадаємо, днями через Хмельницький прослідувала Всеукраїнська автомобільна хресна хода УПЦ.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook