Новини
Городоцька міська

У трьох поліцейських відділках Хмельниччини запрацювала система Custody Records

У трьох підрозділах поліції Хмельниччини, що дислокуються у містах Старокостянтинів, Городок та смт Летичів, запустили автоматизовану систему Custody Records, що є новим рівнем забезпечення прав затриманих осіб та захисту поліцейських.

«Custody Records» – це комплекс відео та електронної фіксації всіх дій поліцейських з моменту доставлення особи до адмінприміщення та перебування у ньому.

Детально про принцип роботи системи Custody Records розповів начальник Департаменту головної інспекції та дотримання прав людини Національної поліції України полковник поліції Руслан Горяченко, який тривалий час вивчав передовий закордонний досвід у цій сфері і став ініціатором запровадження цієї правозахисної інновації у підрозділах поліції по всій Україні:

Першою складовою структури Custody Records є спеціальні інфраструктурні умови — кабінети мають розташовуватися на першому поверсі і мати систему відеоспостереження. Таким чином, всі дії із затриманими фіксуються і це дає можливість дистанційного контролю за усім, що відбувається під час роботи правоохоронців. Другим обов’язковим елементом є спеціальна інформаційна підсистема Custody Records, в якій фіксуються всі дії із затриманими і яка дає можливість дистанційного контролю за усім, що відбувається під час роботи з особами, доставленими до управління поліції. Третя важлива складова — це спеціальні інспектори, які слідкують за дотримання прав людини.

Виступаючи під час презентації системи у відділі поліції №1 Хмельницького РУП (у м. Старокостянтинів) начальник ГУНП в Хмельницькій області Руслан Герасимчук зазначив:

Наразі шість територіальних підрозділів поліції Хмельниччини уже обладнані системою Custody Records. Сьогодні ми запустили її в дію у відділках поліції у Старокостянтинові, Городку та Летичеві. В червні поточного року плануємо встановити аналогічні системи ще у чотирьох відділках поліції, а до кінця року маємо намір обладнати абсолютно усі підрозділи.

Рік тому проєкт Custody Records стартував у Хмельницькому районному управлінні поліції і за цей час встиг себе позитивно зарекомендувати та отримати схвальні відгуки як від правозахисників, так і від самих поліцейських. В жовтні минулого року таку систему запустили у Кам’янець-Подільському районному управлінні поліції.

За словами начальника сектору моніторингу за дотриманням прав людини ХРУП Вікторії Августенюк, за рік використання в роботі системи Custody Records у Хмельницькому райуправлінні поліції суттєво знизилась кількість скарг від затриманих на неправомірні дії працівників поліції.

За інформацією поліції Хмельницької області

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook