Новини
Офіційно

Голова обласної ради представляє Хмельниччину на Конгресі самоврядування Тримор’я

Голова обласної ради Віолета Лабазюк перебуває з тижневим візитом у Польщі, де, зокрема, разом з колегами представляє Хмельниччину та бере участь у відкритті об’єднавчого третього Конгресу самоврядування Ініціативи трьох морів.

З метою налагодження співпраці з міжнародними партнерами задля розвитку та підтримки Хмельниччини голова обласної ради Віолета Лабазюк перебуває з робочим відрядженням у Люблінському воєводстві, (Польща).

Протягом тижня голова обласної ради братиме участь у міжнародній об’єднавчій платформі, на яку Віолету Лабазюк запросив Віце-маршалок Люблінського воєводства Збігнєв Войцеховський на Міжнародному саміті лідерів українських та іноземних міст, громад та регіонів.

Вчора посадовиця відвідала м. Янів-Любельський, де зустрілася з представниками міської та повітової влади. Політичні діячі обговорили досвід реформи децентралізації Польщі та його реалізацію в Україні. Також Віолета Олександрівна розповіла партнерам про основну мету свого візиту та ситуацію в регіоні. Візит голови обласної ради є сигналом підтримки нашої держави загалом та Хмельницької області зокрема на міжнародному рівні.

Другою точкою візиту у м. Янів-Любельський була зустріч з друзями та партнерами – Цезарієм Щуровським та Тетяною Шевчук. Тетяна – переселенка з Житомира, яка була вимушена виїхати через війну за кордон. Більше року разом з Цезарієм їхня фундація Jana Zamoyskiego допомагає українцям в Любліні, прийнявши та забезпечивши житлом близько сотні осіб. Також родина працює в підтримку наших Збройних Сил, неодноразово направляючи необхідну провізію та амуніцію для хмельницьких формувань на передову.

У рамках відвідин голова ради також мала нагоду зустрітися та поспілкуватися з родинами внутрішньо переміщених осіб, для яких готель Цезарія під назвою Hotel Krolewski став другою домівкою. З початку війни тут не перестають надавати необхідну допомогу багатьом українцям з Харківської, Запорізької, Одеської областей, а також з міст Київ та Ірпінь. Віолета Лабазюк обговорила з переселенцями виклики, які сьогодні мужньо долає наш народ, поінформувала людей про основні програми підтримки обласної ради та Уряду України.

Ще один захід, в якому бере участь голова Хмельницької облради, об’єднавчий третій Конгрес самоврядування Ініціативи трьох морів.

Ініціатива трьох морів або Тримор’я – міжнародна економічно-політична платформа співпраці між 12 країнами Європейського Союзу, розташованими на осі трьох морів – Балтійського, Адріатичного та Чорного. Україна є партнером-учасником Тримор’я.

Мережа регіонів Ініціативи трьох морів – це формат безпосередньої співпраці між органами самоврядування держав-учасниць Тримор’я, створений з ініціативи Люблінського воєводства. Документ про створення Мережі, так звану Люблінську декларацію, підписали у 2021 р.

З вітальним словом до учасників Конгресу звернувся Президент Польщі Анджей Дуда, який вкотре висловив слова підтримки та готовності всебічно допомагати нашій країні та її народу.

Під час панельних дискусій представники влади та бізнесу, учасники Ініціативи Тримор’я, делегації з України та країн ЄС працюють над визначенням перспектив розвитку Мережі шляхом реалізації проєктів та поглиблення співпраці в п’яти напрямах: інфраструктура, охорона довкілля, наука та освіта, цифровізація та економічна співпраця.

За словами голови обласної ради Віолети Лабазюк, 2022 рік став справжнім випробуванням для всієї України:

«Ми чітко розуміємо, що поствоєнний світ буде відрізнятися від сьогодення, тому працювати над відновленням економіки, інфраструктури та екології держави потрібно вже сьогодні. Важливо, як ніколи, відчувати підтримку світу у боротьбі за свободу та спільні цінності всієї Європи».

Також учасники приділять час обговоренню перспектив розвитку окремих регіонів через їх активну участь в Мережі та її головні переваги.

Участь в Конгресі візьмуть й представники Львівської, Закарпатської, Рівненської та Луганської областей. Консолідуючи зусилля, політичні діячі працювали задля розширення шляхів міжнародної співпраці та підтримки своїх регіонів.

За матеріалами пресслужби Хмельницької обласної ради

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook