Новини
Кримінал

Правоохоронці Хмельниччини долучилися до ліквідації шахрайської схеми, від якої постраждали 10 тисяч осіб

До складу злочинної групи входило понад пів сотні осіб. Аби припинити діяльність шахрайської мережі, залучили понад півтисячі правоохоронців з різних регіонів країни, зокрема, з Хмельниччини. Загалом від шахрайських дій зловмисників постраждало понад 10 тисяч осіб.

Як повідомили у пресслужбі Нацполіції, зловмисники займалися тим, що за допомогою розсилки фішингових посилань отримували доступ до особистої інформації громадян, зокрема, отримували дані про їхні банківські картки. З чужих рахунків шахраї за час своєї незаконної діяльності привласнили близько 15 мільйонів гривень.

56 учасників з 11 scam-спільнот створювали та розповсюджували фішингові посилання через месенджери та соціальні мережі. Вони маскували свої дії під виглядом надання допомоги від держави та продажу різноманітного товару в інтернеті. Дані банківських карток, які вводили потерпілі, автоматично ставали відомими шахраям, після чого вони виводили всі грошові кошти на свої рахунки, – розповіли у Нацполіції.

11 scam-спільнот – це 11 закритих телеграм-каналів. Чисельність кожного – від 100 до 1000 осіб, які займаються фішингом.

Кожен учасник щодня формував по 20-30 фішингових посилань та розсилав їх в мережі. Одноразове заволодіння коштами варіювалося від 5 до 100 тисяч гривень з одного потерпілого, – додали у Нацполіції.

Та нагадали, аби не стати жертвою фішингових шахраїв, треба дотримуватися одного простого правила: коли ви спілкуєтесь з кимось в інтернеті, щось оформлюєте чи щось купуєте, або хочете отримати допомогу від держави, і вам пропонують перейти за якимось посиланням, не переходьте. А якщо вже перейшли, в жодному випадку не вказуйте там свої особисті дані, в першу чергу, дані банківських карток.

За фактом шахрайських дій викритої злочинної групи відкрито кримінальні провадження. Учасникам злочинної групи може загрожувати до 12 років позбавлення волі.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook