Новини
Суспільство

«Купив підробку – бюджет недоотримав 59 грн»: на Хмельниччині стартувала соціальна кампанія проти продажу нелегальних сигарет

За ініціативи Української Асоціації виробників тютюнових виробів «Укртютюн» на Хмельниччині запустили соціальну кампанію проти продажу нелегальних цигарок. В рамках кампанії на вулицях міст області з’явилися білборди та сітілайти з гаслом «Купив підробку – бюджет недоотримав 59 грн», що закликають утриматись від купівлі нелегальних тютюнових виробів.

З метою вдосконалення інструментів боротьби з тіньовою економікою, експерти Kantar Україна провели чергове “Дослідження ринку нелегальної торгівлі”.

Згідно з результатами, частка нелегальної тютюнової продукції від загального обсягу ринку в Україні в лютому 2023 року сягнула 20,2%, тоді як в 2021 році становила 16,9%, а у 2020 році була 6,9%. Причому 83% обсягу підробленої продукції становлять бренди міжнародних тютюнових компаній. Інші 17% (за написом на пачці) вироблені «Українським Тютюновим Виробництвом» та United Tobacco.

За попередніми підрахунками, за рік податкові втрати у Державний бюджет України від нелегального ринку тютюнових виробів оцінюються на рівні 22 млрд грн. Крім того, незаконне виробництво та розповсюдження тютюнових виробів є одним з ключових елементів тіньової економіки України, що завдає шкоди законному бізнесу країни.

За словами першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової і митної політики Ярослава Железняка, за цю суму можна було б придбати 279 танків, 560 БТР або 136 байрактарів.

За даними Kantar, 6% всіх сигарет, проданих на Хмельниччині у 2022 році, були нелегальними.

Лідерами серед регіонів стали Дніпропетровська (14%), Харківська (9%), Одеська (9%) та Львівська (9%) області. В дослідженні не брали участь тимчасово окуповані території України та території, на яких тривають активні бойові дії.

Фото інформативне

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook