Новини
Суспільство

У Хмельницькому відбувся молебень за військових, які вже рік знаходяться в російському полоні

20 травня у Хмельницькому пройшов брифінг родин військових, які перебувають у російському полоні.

Як розповідають учасники, рік тому захисники Маріуполя вийшли з “Азовсталі”. Щоб зберегти життя особовому складу, було ухвалено рішення здатися у полон. Всі сподівались, що спрацює Женевська конвенція та міжнародні організації зможуть вплинути на росію. Вище військове керівництво  обіцяло, що за три місяці військовослужбовці будуть звільнені.

Нашим рідним давали гарантії. Герої виконали свій обов’язок. Весь світ захоплювався їхнім подвигом. Ми вимагаємо аби обов’язок виконався з інших сторін, аби міжнародні організації, або представники влади інших країн, які також підтримували евакуацію  з «Азовсталі» виконали свої зобов’язання і російська федерація повернула військових, які на сьогодні не мають ніякої цінності і не несуть важливої інформації, бо за рік повністю поле бою змінилося, – наголошує Олександра, дружина полоненого прикордонника.

Наталія, представниця ради дружин та матерів захисників України «Жінки зі сталі», котра чекає чоловіка, розповідає, що оборонці «Азовсталі» надихали на боротьбу всі міста і села, адже саме в Маріуполі стався переломний хід війни.

Кожна сім’я чекає на гарні новини. Для нас немає ні весни, ні літа, ні осені. Це – сльози і здригання від кожного смс-повідомлення, – говорить пані Наталія, – Ми усвідомлюємо, що повернуться не всі, ми пам’ятаємо Оленівку і віримо та чекаємо своїх рідних.

Сім’ї військовополонених переконані, що поширення інформації, дотримуючись інформаційної гігієни та перевірених джерел, про захисників «Азовсталі» допоможе поверненню їхніх рідних.

Звертаємось до депутатського корпусу громад, обласної ради, щоб піднімали питання військовополоненних. Вже рік сім’ї не знають, що з їхніми рідними. Наша місія зробити все, щоб воїни із Азовсталі, усі полонені, опинилися вдома, – підкреслює Леся Стебло, виконавча директорка ГО «Захист – об’єднання волонтерів», – Також болісним і не менш важливим є питання повернення тіл наших загиблих Героїв, аби рідні могли провести їх в останню дорогу і вшанувати пам’ять.

Напередодні, 19 травня, у Хмельницькому Свято-Покровському кафедральному соборі відбувся ранковий молебень за військовополонених захисників України й за загиблих героїв російсько-української війни.

Після молебню хмельничани традиційно  вийшли на вже сорокову акцію у підтримку військовополонених.

Наразі, 12 родин з нашої спільноти дочекались своїх рідних, але це вкрай мало,– наголошує Леся Стебло. – Ми відкрита спільнота і якщо у вас є близькі чи родичі, які перебувають у полоні, або ж ви маєте бажання підтримати родини, запрошуємо на нашу безстрокову акцію «Поверніть Героїв додому», яка проходить у Хмельницькому.

Нагадуємо, мирні акції проходять кожної п’ятниці. О 12:00 учасники збираються біля ТЦ «Дитячий світ» та рушають до площі біля кінотеатру імені Т.Шевченка, де діляться новинами щодо обмінів, роботи Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненними та підтримують один одного.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook