Новини
Бізнес

Цукру з Хмельниччини вивезли у майже двадцять разів більше, ніж торік

Експорт товарів з області у січні–березні становив 224,3 мільйона доларів, що на 1,9% менше, ніж за перші три місяці минулого року. Імпорт зріс на 24,1% до 167,3 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 57 мільйонів. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,34 (у торішньому першому кварталі1,7).

Продукти рослинного походження становили майже половину експорту Поділля – 44,8% від загального обсягу: вивезено товарів на 100,6 мільйона. Щоправда, це на 15,5% менше, ніж у минулорічні перші три місяці.

Скажімо, експорт зернових культур становив 74,2 мільйона, що на 32,4% менше, ніж торік за відповідний період. Зерно становило третину – 33,1% – від загального обсягу вивозу.

Крім падіння, маємо й стрімке зростання за окремими групами товарів. Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 9,5 мільйона, що становить 1786,7% до минулорічних показників (простіше кажучи, цукру ми продали в 17,9 разів більше).

На жаль, під час війни статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті не оприлюднюються (до речі, взагалі вся статінформація в нинішній воєнний час обмежена), тому проаналізувати, хто купив наш солодкий продукт, не можна.

Значущою статтею подільських товарів, що закуповували за кордоном, окрім продовольства, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 15,6 мільйона, що на 15,6% менше, ніж у першому кварталі торік.Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами з 98 країн світу. 

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook