Новини
Культура

Хмельницькі рокери представили новий сингл спільно з польськими митцями

Відомий хмельницький гурт «Чумацький Шлях» напередодні презентував нову композицію «Сокіл», створену у творчій колаборації з польським колективом Żywiołak.

Прем’єра пісні й відеокліпу на неї відбулася вчора на ютюб-каналі гурту.

За словами вокалісту гурту Сергія Строяна, цей сингл в першу чергу присвячується всім захисникам та захисницям України. Крім того, Сергій підкреслив, що така творча співпраця є символом справжньої дружби між українським та польським народами:

В основі композиції лежить давня народна пісня «Ой на горі сокіл», у якій співається про навалу Османської імперії на території України у 16-17 століттях. Сьогодні Україна знову загартовує себе у боротьбі. Вже понад рік триває повномасштабна війна з російською федерацією, яка цинічно знищує українські міста та вбиває тисячі невинних людей. Зміна лише одного слова у пісні (турки-орки) надало їй нового сенсу.

Новий трек є влучним поєднанням важкого українського року та ліричного вокалу польських виконавців, у фольксупроводі справжніх етнічних інструментів: лютні, ліри й сопілки.

Варто зазначити, що нова композиція двомовна – слова у першому та другому куплетах звучать українською, а вже у третьому – польською мовою.

Пісню Сокіл я почув понад десять років тому від дівчини Діани, яка була нашою вокалісткою. Тоді ми навіть зробили своє аранжування і декілька разів виконували композицію на фестивалях, проте повноцінного запису твору ми так і не зробили. Всі ці роки, час від часу, пісня крутилась у моїй голові, але після 24 лютого 2022 року я відчув її по-новому. Я замінив слово “турки” на “орки”(так у наш час українці називають російських окупантів) і тим самим текст став відображенням нашого сьогодення та нашого минулого. Коли ми почали роботу над створенням нового аранжування, то одразу зрозуміли, що це має бути інтернаціональна робота. Ми показали демо-версію нашим польським друзям колективу Żywiołak і вони погодились записати її з нами, переклавши декілька куплетів польською мовою – підкреслює Сергій Строян.

Мистецькою компонентою нового відео Чумаків є використання у ньому візуального ряду, створеного за допомогою пісочної анімації. «Живу» картинку створила керівниця Центру анімаційних мистецтв, переможниця міжнародних конкурсів, володарка ордену президента “Берегиня України” Оксана Мергут.

У роботі зображені символічні образи, взяті з відомих фотографій, створених протягом року війни, та оригінальні художні картини. Обкладинку синглу намалював вінницький художник Дмитро Юрченко, з яким Чумацький Шлях вже давно співпрацює, – зазначає Сергій Строян.

У день прем’єри, який припав на День Героїв України, учасники гурту також відіграли благодійний акустичний концерт на майданчику біля ТЦ «Дитячий світ», ініційований міським управлінням культури.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook