Новини
Культура

У Хмельницькому відбувся театралізований концерт, присвячений Героям України

Вчора, 23 травня, у Хмельницькому обласному драматичному театрі імені М.Старицького відбувся театралізований концерт, присвячений Дню Героїв під назвою «Заквітне знову кущ калини».

Режисер патріотичного дійства Володимир Павловський розповів, що постановка є продовженням попередніх:

«Започатковано  ідею ще у 2019 році з «Монологів війни» про воїнів АТО, «Монологів війни. Жінки», де брали участь відомі хмельничанки, також були «Діалоги Майдану». А сьогодні це було вокально-поетичне, театралізоване дійство, присвячене Героям-захисникам України».

У мистецькому заході наскрізною ниткою простежується зв’язок поколінь у боротьбі українського народу за волю і незалежність від часів козацтва, Української народної республіки до наших днів та боротьби з російським агресором-окупантом.

«Вірші читали не просто актори, а й костюмовані персонажі. Це були характери, архетипи. Головна ідея спадкоємності нащадків і пращурів, які дають нам заповіт. Ви бачили козака, з якого почали, і воїна Крут, і сучасного воїна. Цікавим рішенням було, що сучасники читали із залу – далеко від них та близько до нас», – зазначив режисер.

Як зазначає митець, задум довго викристалізовувався, додавалось щось нове, щоб синтетично поєднати акторів, читців, музикантів, вокалістів, світло і стенографію.

«Концерт пройшов нон-стоп, без традиційної академічної організації, адже головна ціль режисури будь-якого жанру – дивувати. Якщо сьогодні глядачі здивувалися і за цим подивом виникли ідеї захисту вітчизни, то можна сказати, що ми зробили свою справу», – наголосив Володимир Павловський.

Учасниками концерту були аматори театру-студії «БЕЗМЕЖ» Центру національного виховання учнівської молоді, актори терту імені М.Старицького,  а основне навантаження, за словами режисера, поніс Хмельницький муніципальний естрадно-духовий оркестр та його солісти-вокалісти.

Наприкінці концерту глядачі аплодували стоячи. Захід був благодійним, усі зібрані добровільні пожертви передали на потреби Збройних Сил України.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook