Новини
Духовність

Санктуарій Святого Антонія Падуанського з’явиться на Хмельниччині

Костел Святого Станіслава у місті Городок Хмельницького району стане санктуарієм Святого Антонія Падуанського. Містян та усіх охочих незалежно від віросповідання запрошують на урочистості з цієї нагоди.

Урочисте Богослужіння з нагоди встановлення санктуарію та вшанування чудотворця відбудеться 13 червня о 12:00. У програмі: Свята Літургія, молебень до святого Антонія, Євхаристійна процесія та частування учасників. А 14 червня о 12:00 відбудеться подяка Богу.

Урочисту Святу Месу очолить єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський.

Костел Святого Станіслава зведено у неоготичному стилі за зразком типових у Прибалтиці храмів за ініціативи отця з Латвії Владислава Ванагса.

Напередодні розвалу СРСР парафіяни своїми силами в рекордно стислі строки збудували святиню на місці маленької каплиці й католицького кладовища. Родичі похованих там дали згоду на перепоховання померлих у спільній могилі. Зараз про це нагадує курган.

Це перший католицький храм, збудований в сучасній Україні. В період нинішньої війни тут щодня моляться за наших військових та перемогу. Поруч функціонує Дім милосердя для літніх і хворих людей, що утримується на пожертви, та семінарія. Парафію обслуговують ченці-маріяни.

Санктуарієм храм стане з тієї причини, що тут зберігається чудотворна ікона Святого Антонія з Падуї. Пів століття на неї приїздять подивитися католики з усього світу. А в період війни перед зображенням святого просять і миру. Ця ікона була перевезена сюди з храму Ордену отців-францисканців у Кам’янці-Подільському. За легендами щоразу, коли прихожани збиралися звернутися до чудотворного Антонія з Падуї з молитвами, ікона щезала. І так було декілька разів. Допоки її не привезли урочисто.

Прихожани вірять у чудотворність ікони і зцілення нею від тілесних і духовних недуг. За свою історію ікона Святого Антонія пережила декілька реставрацій. Сьогодні унікальний духовний експонат вкритий спеціальними фарбами, які дозволять зберегти вигляд ікони якнайдовше.

Довідка: санктуарій (від латинського Sanctus «святий») — термін, що використовують для опису святих місць, часто ототожнюється з храмом чи будівлею, спорудженою на місці, що вважається священним.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook