Новини
Духовність

Прихожани УПЦ мп під храмом на Хмельниччині кричали військовим “Ганьба”

Напередодні, 23 червня, біля Свято-Троїцького храму Православної церкви України в Красилові у Хмельницькому районі зібрались прихильники УПЦ московського патріархату та проводжали військових, які виходили з храму, криками “Ганьба” та “Герої в лапках служать рогатому сатані”. Все це відбувалось у день поховання Героя, захисника України Івана Кушнірука.

Відео прибічників упц з криками “Ганьба” опублікували в соціальних мережах.

Ганьба — кричати військовим “ганьба” в період кривавої війни..
Ганьба — не бажати автокефальної української церкви та молитви українською.
Ганьба — колотити в день поховання Героя. Вибач, Іване, не розуміють, що творять…
– пишуть в інстаграм-спільноті Krasylivgram.

Красилівчани, які стали свідками цих подій, також висловили своє обурення поведінкою прихильників упц.

Красилів, альо! Це я сьогодні *башу ру₴ню шоб нам військовим фанатіки мо₴ковії кричали ганьба? Це нас сьогодні тисячі кладуть свої життя за те шоб отаківо несли гроші ворогу шоб той нас вбивав? Я за тисячі км получаю таке відео з дому. Просніться, ви в якій країні живете?Це плювок всім загиблим військовим і всім хто зараз з автоматами. Не знаєте ви ше біди запроданці ка*апські, – підписав відео Станіслав Бойчук.

Красилів знай своїх “героїв”. Ви краще стійте на колінах перед воїнами-героями, які вмерли за вас, боронять кожної секунди, збивають ракети над вашими домами, а не стояти на колінах перед династією церкви під махання руки, – коментує Росина Люзак.

Також юрба кричала фразу “Ми не хочемо в ПЦУ”.

І, дійсно, абсурдність ситуації полягає в тому, як прихожани відреагували на заклик міської голови Красилова Ніли Островської “гідно зустріти Героя”, який, віддавши своє життя за рідну землю, повернувся додому на вічний спочинок. І мимоволі виникає питання: “За кого гинуть наші воїни? І яким цінностям навчають прихожан в церквах московського патріархату?”.

І в той час, як у День жалоби за загиблим одні жителі Красилівської громади «живим» коридором, навколішки, з державною символікою та квітами зустрічали траурний кортеж, проводжаючи його до Свято-Троїцького храму для панахиди, іншим це абсолютно не заважало висловлювати свою позицію. 

Користувачами інтернет-мережі цей інцидент був сприйнятий однозначно та вкрай негативно.

Запакувати кожного, хто дозволив собі відкрити рот в сторону військового і відправити на війну
Нехай там відстоюють свою позицію

Боже яка стидоба сьогодні військовим кричати ганьба ви взагалі дружите з головою???

Кричать вони, соромно мені. І це вони кажуть, що прихожани мають вирішувати переходити чи ні, прихожани цієї церкви чи зі всього району? Бо на відео самі активні точно не до цієї церкви ходять! Дуже гідно вшанували загиблого героя

Ми не хочем ЗСУ?! Щооооо?! Чемодан -вокзал- параша! Це що таке?! Просто шок і відсутність слів!

Як тій мамі? Як тим військовим які виходили звідти? Чим ви думаєте люди добрі…Яка різниця в якій церкві, добре що взагалі його змогли поховати.. За що ми боремося? Який жах і позор!!!

Нечесть, якій не місце у вільній Україні!!! Всіх хто так робить – викинути з України!!! Покидьки і зрадники!!!

За них хлопці гинуть а вони кричать ганьба військовим іроди

Хай слідкують за своєю парашою і своєю вірою. А людям які знецінюють смерті наших воїнів, ГАНЬБА. Шкода, що не можна вибирати за кого віддати життя, бо ці люди не заслуговують, щоб найкращі клали свої голови за них. Хочете УПЦ мп тоді вам до москvи. Там можете скільки хоч ходити в ті храми та відстоювати їх. У храмах України мають лунати українські молитви та пісні.

Також красилівчани просять Нілу Островську провести голосування щодо вирішення церковного питання. Зауважимо, що 30 травня було завершено оформлення правовстановлюючих документів пов’язаних із переходом Свято-Троїцького храму з УПЦ мп до ПЦУ.

Шановна Ніла Василівна, проведіть нормальне голосування з приводу церковного питання, просто поставте на площі столика і на протязі неділі хай люди підходять і ставлять відмітки , 1) за перехід до ПЦУ, 2) Відкласти це питання до закінчення війни , посадити одного представника з міського ради і по одному з кожної сторін конфлікту і обов’язково дивитися паспортну приписку чи мають люди приналежність до нашої громади . Населення ОТГ складає чуть більше 15 тисяч і якщо буде хоча б 7000 тисяч за якесь рішення тоді щось ухвалювати великою кількістю голосів, – пише в соцмережах Света Орехова.

Тим часом Українська православна церква та російські ЗМІ пишуть про спробу захоплення красилівського храму.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook