Новини
Дозвілля

Неочікувані дарунки з Франції експонують у музеї в Городку

У Городоцькому краєзнавчому музеї на Хмельниччині відкрилась нова виставка, експонатами якої стали неочікувані дарунки з Франції.

Минулого місяця делегація клубу ім. Сергія Виноградського з Городка провела тиждень у французькому Брі-Конт-Робер – місті, де три десятки років провів видатний український мікробіолог Сергій Виноградський.

Поїздка виявилась дуже плідною, пише Городок.City. Українська делегація на чолі з академіком Національної академії наук вищої освіти України, професором Андрієм Горбанем розповіла французам про діяльність клубу Сергія Виноградського у Городку, а також про самого вченого.

Городоцька делегація

Французька ж сторона приймала городоччан вельми гостинно. В рамках візиту українцям вдалось відвідати будинок, де жив Виноградський, та місце його поховання, Французьку сільськогосподарську академію, українську бібліотеку Симона Петлюри у Франції, а також зустрітися з Головою комітету в справах освіти французького парламенту.

Будинок, де жив Сергій Виноградський

Досить несподівано для українців було познайомитись з Анною – правнучкою Сергія Виноградського, про існування якої вони не знали раніше. Вона навіть пообіцяла написати спогади про свою родину.

Анна – правнучка Сергія Виноградського

Також на честь нашої делегації влаштували офіційний прийом у мерії Брі-Конт-Робер, де на знак дружби французька сторона підготувала справжні сюрпризи та подарувала несподівані подарунки, пов’язані із видатним городоччанином.

У місті Брі-Конт-Робер було відкрито меморіальну дошку в пам’ять про Сергія Виноградського та презентовано банери з історичною довідкою про життя вченого у Франції.

Та справжнім скарбом, за словами заступника начальника відділу культури, став дарунок, що має сторічну історію.

У 1923 році, рівно 100 років тому, у Брі-Конт-Робер науковці, серед яких був і Сергій Виноградський, ініціювали масштабне святкування 100-річчя видатного вченого Луї Пастера. Він був основоположником мікробіології та імунології. Це припало на роки після Першої світової війни, коли вся Європа переживала економічну кризу. Науковці звернулися до меценатів з проханням підтримати свято. І на знак подяки тим, хто, як тепер говорять «задонатив», дарували тематичні медальйони, – розповідає Сергій Щур.

Французам вдалося розшукати картонні медальйони, виготовлені у 1923 році. І саме їх подарували городоцькій делегації. Члени клубу ім. Сергія Виноградського передали їх на збереження в G-museum.

Усі ці дарунки й стали основою тематичної мінівиставки, яку безкоштовно можна відвідати у Городоцькому музеї. Діятиме вона протягом усього літа.

Сергій Щур

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook